tisdag 13 december 2022

13 december - I Luciatid

Hur är det med Lucia egentligen. Nog har firandet minskat. Ingen officiell ljusdrottning finns kvar i Ödeshög i alla fall. Uppenbarligen är det en ljus tradition som tycks gå i stöpet. 

Lars och jag struntade också i Lucia och åkte iväg en tur över vinterlandskapet istället. Det var bistert så vi satt mest hela tiden i bilens kupévärme. Fnyk av lätt Vättersnö singlade i lufthavet runt Omberg och Tåkern. 

"En fin illustration av vattnets viktiga kretslopp", skaldade Lars.

I diket och gräsmarkerna mellan Holmen och Väversunda huserade en flock gulsparvar. En av dem visade en glimt av ljusgrå övergump istället för brunröd, så fick den bli en sävsparv och strax var där två. 


Studier av sävsparv ... Fågeln knixade hela tiden med stjärten.

En satte sig i halvt dold i en grästäckt buske vilket gav plats för studier.

... och samma fågel efter viss förädling.

Under fågelbordet hos Fredrikssons fanns som vanligt dessa senaste vintrar ett gäng övervintrande bofinkar, tio stycken kanske.

Inga vråkar sågs idag, men ett litet gäng råkor i närheten Rogslösa samt 250 gäss, hälften sädgäss och hälften kanadagäss på en friblåst höstveteåker. 

Vid Borghamn kom en gammal havsörn på skrå över hamn och skvalpigt grågrönt vättervatten. Den seglade hela vägen bort mot Ombergs norra udde och försvann, utan ett enda aktivt vingslag. 


2 kommentarer:

  1. Såg Luciaprogrammet i TV, från Gräfsnäs slottsruin och vi tyckte allt var väldigt fint, mycket duktiga musikklasser, unga från 4:e till 9:e klass, och sen lite naturliv med folk vid eldar som fick något att äta. Det anknyter till historien antar jag, den tidens tideräkning med 13 dec som vintersolståndet då och man hade julen färdigplanerad. Men hörde folk som inget begrep, allt ska vara som alltid här.
    Men pratade med kollega som gick på Adolf Fredriks musikskola och de for runt som tok på sjukhus och äldreboenden där de trodde änglar kommit. Förutom traditionellt för publik också.
    Såg sen att det var Luciatåg på vårt bibliotek men det missade vi.

    Och då fin sävsparv du har där. Skönt att vara i naturen men nu tycker jag att det blivit väldigt kallt med isiga vindar. Och väldig brist på solljus.

    Ha det fortsatt bra på dina fina utflykter.

    SvaraRadera
  2. Jo, Luciafirande är naturligtvis en tradition värd att bevara. Men förändrad är den, annorlunda mot när jag var barn, och har not tappat i betydelse och blivit mer av ett "jippo".
    Det föranledde mig ändå att söka på var Gräfnäs lligger i vårt land. Trodde der var någonstnas uppåt, t ex i Dalarna, men till min överraskning blev det trakten av alingsås.
    Så har jag lärt mig lite mer igen!

    Gebbe

    SvaraRadera