tisdag 26 april 2022

25 april - Ett vackert bi som följetong

Jag äter ett äpple och går runt på gräsmattan vid ateljén för att lufta mina nerver en stund under det pilliga jobb jag håller på med.


Hona av glödsandbi mitt i bilden.

Men! Ett gulrött lite ullnystan far runt tätt över gräset och jag ser ju direkt att jag härmed har sett det första glödsandbiet för i år. 

Det har blivit en vacker historia, till en följetong om ett vildbi som började en aprildag 2017 i Isberga naturreservat vid Heda norr om Ödeshög. Det var där nämligen som upptäckten gjordes för första gången i Östergötland. Glödsandbiet blev med ens innevånare också i vårt vackra landskap och jag fick stå för fiolerna. Det var stort!

Glödsandbi fotograferat den 2 maj 2018.

Ulla kommer förbi ateljén lite senare och hon är sedan tidigare mycket intresserad av detta vackra bi och tillsammans går vi ut för att se om vi kan återfinna det. Efter lite sökande ser Ulla biet och menar att hon nog har hittat platsen där det verkar bo.

- Det kröp ner precis här, säger hon och pekar.


Bohål av glödsandbi.

Vi finner bogången mitt i gräsmattan, alldeles under en liten kvist. Små "tuggor" av uppkastad jord kantar hålet och biet är kvar för arbete där nere medan jag fotograferar. Så fick vi då veta hur detta nya bi också bygger sitt bo. Intressant är det att veta att glödsandbiet inte är så kinkigt med boval utan kan utse en trivial allmän gräsmatta för ändamålet. Det ökar ju förutsättningen för en fortsatt god etablering och spridning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar