onsdag 13 april 2022

13 april - När maskrosor blommar

Maj månad kläder sig i gult. Gödslade gräsmattor och betesvallar täcks av en matta av ogräsmaskrosor. Jo, de kan kallas så, ogräsmaskrosor, så gräsligt. 

Någon art av ogräsmaskros blommar redan i stugknutens södervärme.

Tro bara inte, att alla dessa maskrosor är av en och samma sort. Icke! Av maskrosor finns det nästan 1 000 arter i Sverige i cirka 15 olika sektioner. Många är allmänna, andra sällsynta, en del extremt ovanliga, t o m så att man bara har hittat ett enda exemplar i landet,  många är hotade och en del utgångna. Maskrosor finns dessutom över hela världen med ett stort antal arter.

Man kan bli specialist på maskrosor, bli professor i ämnet om näring och ekonomi finns tillstädes, ägna hela livet åt komplexet och ständigt få lära om och lära nytt. Inget står nämligen still taxonomiskt! Från ett år till ett annat har man ändrat något.

Jag kände Carl-Fredrik Lundevall. Vi gjorde en flora tillsammans för ett antal år sedan, han var den som kunde och skrev medan jag målade. Mer än tre år höll vi på med arbetet och jag gick på knäna ekonomiskt. Men, jag lärde mig mycket och intresset blev väckt. Carl-Fredrik var nämligen en av dessa maskrosspecialister. Han samlade och pressade och odlade även maskrosor i sina trädgårdar vid Heby och Lidingö och han kunde konsten att berätta för mig, som då visste föga, ännu mindre än idag alltså.

En art av sandmaskros.

Varför berättar jag om maskrosor nu i april? Jo! för de blommar redan. Fotot överst är från grannhusets södervägg idag och redan för en vecka sedan slog små rara sandmaskrosor ut under asken på baksidan av ateljén; en av dessa 60 arter som finns av sandmaskrosor, s k rödfruktiga maskrosor. De är nog sötast tycker jag. Oftast är de små blomhuvudena vitgula i färgen och arterna har finflikiga blad tätt tryckta mot sandig och varm jordmån. Där trivs de bäst.

Nu hoppas jag att jag något har väckt ditt intresse för maskrosor. En ny spännande värld!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar