fredag 3 maj 2019

3 maj - Det blev en ny bricka till slut.

.
Nedan, under den 11 april, berättar jag om planerna på att göra en ny bricka. Mina "gamla" blåsippor i två storlekar börjar nämligen ta slut och delar av min familj ligger på:

"Det behövs", säger de, "att vi har något mer än bara tavlor att jobba med när besökarna kommer till ateljén, Konstrundan och Heda gammeldags marknad".

Således började jag arbeta fram en skiss på en rödhake till en ny bricka i litet ovalt format, 33x25 cm, och tog en första kontakt med Patrik i bolaget Arytrades i Nybro som förtjänstfullt hjälpt mig tidigare.

"Men du Gebbe", svarar Patrik, "vi har faktiskt hittat ytterligare lite underlag till blåsipporna när vi inventerat vårt gamla förråd. Vill du att vi ska göra dem färdiga först?"

"Så får det bli", svarar jag. 

Jag har inte råd att göra både och så mitt påbörjade arbete avstannar ... en stund ... men, eftersom det snart visar sig att de små blåsipporna i stort sett ändå är slut, tar hustru och döttrar en ny förhandlingsrunda med mig. 

Efter en stunds valsande blev det en ny bricka till slut, jag är tydligen fal i detta sammanhang, och nu har jag arbetat klart, en rödhake i vårligt lövprassel med accenter i blått och kallrött av blommande lungört, samtida i uppträdande under april månad. Jag ville inte använda blåsippor igen och med vitsippor blir det illustrativa problem och gula vårblomster som tussilago, svalört, vårlök eller kabbeleka vill jag inte ha, så jag sökte i mitt inre arkiv och fastnade för den publikt ganska okända lungörten till slut. En vacker växt lämpligt kombinerad med rödhake.

Så här blev resultatet något lättvindigt egenskannat."Men du", säger Ulla, när hon ser mitt färdiga förslag. "Är det inte lite tomt i vänsterkanten? Ska du inte måla dit något, en fjäril eller nåt sånt?"

"Okej", svarar jag. "Det är lika bra att lyda direkt. Projektet är ju mer ditt än mitt i alla fall".

Vad för någorlunda liten vårfjäril kan passa bra i tid till rödhake, tänker jag. Nässelfjäril förstås, men den är nog för stor. Aurora kanske, grönsnabbvinge är förbrukad ...

Men till slut kommer jag på det ultimata radarparet - rödhake och glödsandbi. Glödsandbi som jag blev först med att finna i Östergötland för något år sedan blir ju en perfekt partner till både storlek och färg.


Så kom det sig att jag ganska snabbt, faktiskt i allra sista stund innan reprofotografering, målade dit både hane och hona av detta vackra vildbi.

Och vips blev bilden så mycket bättre och balanserad. Tack Ulla!


Igår var jag hos min fotograf Peter Östergrens i Väderstad för att jobba fram ett tryckfärdigt digitalt original som nu redan är på plats i Nybro för leverans av trehundra nya brickor till Konstrundan i Kristi himmelsfärdshelg, så att Ulla och döttrarna har mer att jobba med.
Hoppas att publiken kommer att gilla vårt gemensamma arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar