söndag 26 maj 2019

26 maj - Naturreservat till salu

.
Det blir nog inte många chanser att kunna köpa ett färdigt naturreservat under en livstid, men nu finns möjlighet för den som känner sig hågad och intresserad.
Det är min gode vän Christer Wiking och hans hustru Birthe som efter fyrtio år i bygden har beslutat sig för att sälja sitt paradis och flytta till Örebro

Christer och Birthe satt en gång som turister och skådade ut över Vättern från Omberg, så som så många har gjort och överraskade sig själva med att ändra sina tänkta bosättningsplaner och istället köpa en fastighet i den vackra Vätterbygden i västra Östergötland.

De lyckades under en tuff auktion, med en begränsad slant på fickan, komma över en liten skogsfastighet söder om Ödeshög, Siggeryd, i det vackra landskapet mellan slätt och skog, så rikt på natur och arter. Christer satte omedelbart igång med naturförenligt arbete, som den skogsbiologiskt utbildade person han är, samt biodling och fårskötsel. Ett nytt hus byggdes även omsider.
Tillsammans med grannen, tillika vår gemensamme men numera bortgångne vän Åke Lidegran, skapades skogsbeten och ängar, bland annat den fina Gumby äng, som jag tidigare har berättat om här i min blogg. (Sök på Gumby äng i formuläret till höger nedan)



Ett positivt reservatsbeslut har anlänt och Christer bjuder på tårta.

Så småningom började planerna på att skapa ett naturreservat, byggt på gammal skogsbeteskultur, ta form i Christers huvud och efter fjorton års arbete med detta, kontakter med länsstyrelser, blanketter, vandringar/sittningar och övrig ibland stram byråkrati kom ett positivt beslut förra året. Då blev det tårtkalas.

Reservatet kommer att invigas under året och därmed har Christer avslutat sitt livsverk i den här bygden och drar vidare i livet och lämnar samtidigt oss vänner i saknad.

Jag skrev om ett besök i underbart vackra Siggeryd i min blogg för några år sedan och här finns länken till denna berättelse.

länk till reportage om Siggeryd.

Är du intresserad av att bli husägare, markägare samt reservatsägare finns alltså chansen att bjuda nu.

Siggeryd Hemnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar