torsdag 16 februari 2017

16 februari - Vårtecken

.
Igår åkte Ulla och jag ut till skogarna runt Lorasjön några mil sydost om Ödeshög för att försöka lyssna oss fram till något ugglerop. 
Vi startade hemifrån vid fem och anlände mitt i blåtimmen.Kvällen var vacker och planeten Venus gjorde ett kristallklart nålstick i det dunkla himlapället mot väster där solens kvardröjande ljus låg över trädtopparna. Ute på Lorasjön ristade skridskoskär tecken i det tunna snötäcket medan isen råmade våldsamt av spänning och avslöjade sprickor som med "ljusets hastighet" for långväga runt. 
En räv gick över isen långt där borta mot den mörka skogsbården. Den vände på huvudet, lyssnade efter oss och försvann sen in i mörkret. Nu var vi alldeles ensamma med tystnaden.För tyst var det och först efter en lång väntan hörde vi till slut en sparvuggla vissla ett par gånger på stort avstånd knappt hörbart. Det blev allt.


*

Idag när vädret är grått och fuktigt ser jag de första gässen dra in över Tåkernbygden och vid Gottorps viltåker landar tjugo skogsduvor i en ekkrona. 
Våren är på väg så smått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar