torsdag 30 januari 2014

30 januari - Inför söndagens isvandring på Tåkern

.
Som traditionen sedan snart tio år tillbaka bjuder kommer Lars Frölich och undertecknad, Gebbe Björkman att leda en vandring på Tåkerns is kommande söndag. 
Kl 11.00 den 2 februari är det samling för alla hugade vintervandrare vid p-platsen till Naturum Tåkern. Det hela sker i Ödeshögs Naturskyddsförenings regi i samarbete med Naturum Tåkern.Idag torsdag har Lars och jag varit ute och rekat inför vandringen och trots att det var ganska bistert väder med snöglopp som försvårade sikten bjöd promenaden på många spännande upplevelser.
Vi planerar att gå ut över den delvis snöklädda isen bort mot Svanshals udde, där vi drar rakt in i vassen för att se vad den bjuder på för överraskningar. 
Här kommer vi också att stanna en stund för en kaffepaus i det fria samt informera om vassen som unik miljö, varefter vi vandrar vidare in i en kanal mot land där vi har stor chans på både skäggmes och gärdsmyg. Vi hade båda dessa arter idag.Gärdsmygen är en riktig vintersångare.Skäggmesar i vintervass.

Därefter vandrar vi längs vassens gräns mot strandängen tillbaka till Naturum Tåkern och kommer då att passera en åker med kvarlämnat vete där tusentals småfåglar håller övervintring. Idag såg vi således mer än tusen gulsparvar, snösparvar och gråsiskor och där ute i snögloppet fanns säkerligen också både sävsparvar och bofinkar som vi kan spana vidare efter på söndag.
Vi törs verkligen utlova en spännande vandring i säregen och unik miljö. Promenaden är cirka 2 km lång och vi beräknar att vara ute i ungefär två timmar.Tag på varma kläder och gärna broddar på skorna samt lämpligen skidstavar med vassa spetsar. Ryggsäck med innehåll för en värmande fikarast är naturligtvis ett måste.
Kom i tid. Naturum Tåkern är öppet för dig denna dag att värma sig i vid behov.
Var beredd på att vi kan  bli många. Något år mer än 100 personer.

Allting är gratis men vill du frivilligt bidra med en slant står det dig fritt. Den går till Ödeshögs Naturskyddsförenings ideella verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar