lördag 7 maj 2011

7 maj - En mycket tidig morgon

.
Det talades rätt mycket igår i fågelskådarnas olika nätverk om det massiva sträcket av smålommar över Västkusten. Från Halland till exempel talades om hundratals, ja till och med tusentals, smålommar som var på väg in över land och längs kusten för att komma vidare norröver.

Alltså tänkte jag som så, att några av dem möjligen kunde komma att passera över Vättern. Varför inte försöka få någon del av det hela idag på morgonen.

Mobilen på alarm, direkt in i understället utan frukost (den kan jag ta senare), vantar och mössa på och så iväg till Stora Lunds klippor vid Vättern där jag är på plats kl 0500 när solen alldeles nyss gått upp röd och varm bakom ryggen och vindkraftverken.

Vättern ligger blek och stilla. Stråk av pålandsbris vattrar vattnet i mörkare blått och morgondiset hänger över Västergötland.
Enbuskarna vaknar i ljuset liksom alla lövsångare som tar språng i krattet, alla i samma riktning - mot norr.

Det är inte smålommar jag hör kackla ute på sjön. Det är tre gravänder som "gaggar"; en hane stor och vit och med ordentligt röd knöl på näbbroten och därtill två mindre honor. Snart flyger de vidare över sjön, men mot söder.


Brevid mig på berget sitter Christer.

Det bara blev så. Inte så egendomligt faktiskt eftersom han är ute nästan jämt. En energisk man med en stor portion nyfikenhet och upptäckarlusta är han min vän.

- Jag paddlade på Sommen igår och jag var alldeles ensam, säger han. Jag hade hoppats på pilgrimsfalk men fick tji.

Precis sån är han.
Därefter riggar han till tuben, sätter sig tillrätta och hoppas liksom jag på en god sträckdag.

Nu blir det ingen notering av smålom. Och sträcket är väl lite tunt. Men en skön morgon är det och vi får höra vårens första gök ropa och småspovar spela när de kommer in över oss som sitter på berget.

Jag gör en liten summering av det viktigaste i sträcket som går över sjön:

Vigg 6, Knipa 4, Svärta 3, Skedand 2, Storskarv ca 20, Dvärgmås 1, Skrattmås ca 30, Fisk/Silvertärna ca 20, Drillsnäppa 4, Småspov 3, Strandskata 6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar