söndag 29 augusti 2010

29 augusti - Kampen vi vann

.
För snart tjugo år sedan beslutades om en stor utbyggnad av RV 50, den s k Bergslagsdiagonalen, mellan Ödeshög och Motala. Vägverket presenterade sitt projekt i en påkostad folder; en stor bred väg rakt genom bygden mellan Omberg och Tåkern. Inhägnad med bullervallar skulle denna fartväg skära en oersättlig klenod mitt itu för evig tid.
.
Alla inblandade myndigheter stödde projektet. Ödeshögs och Vadstena kommuner hade lobbat flitigt för utbyggnaden, som stöddes av Länsstyrelsen och landshövdingen personligen. Allt var således bäddat och klart för ett nytt stort intrång i natur- och kultur-landskapet. Som alltid, med andra ord. Exploatering skulle ges företräde framför hänsyn och klokskap.
.
Men häromdagen ringde Östnytt TV till mig och undrade om de fick komma och ställa några frågor "nu när det första spadtaget för den nya RV 50 skulle göras på annat ställe".
Välkomna, sa jag, mycket lycklig.
.
Vi vann nämligen kampen. Trots ett nästan hopplöst underläge segrade folkviljan, d v s alla kämpande ideella krafter inom kultur- och naturintresse, lokalboende, föreningar, politiska grupperingar, forskare och kunskapare.
När kampen var som hårdast hängde smockan i luften, bokstavligt talat, t o m på kommunfullmäktige i Ödeshög, där vi, några få, envetet förde kampen mot alla hemmablinda lokalpolitikers, enligt vårt förmenande, totala oförstånd.
.
Det kostade på. Många av oss gick in i väggen, fick motta obehagliga hot- och hatbrev och diverse trakasserier. T o m polisanmälan gjordes. Men vi segrade. Kampen var viktig och kunskapen om områdets alldeles enastående värden omfattades till slut också av Vägverket som beslutade om total revision av sitt projekt och satsade prestige. En ny dragning gjordes mellan Mjölby och Motala. Omberg och Tåkern var räddat!
.
Jag bläddrar tillbaka i raden av fotoalbum. Ulla är en otrolig dokumenterare. Vi har hyllmeter efter hyllmeter med kort och anteckningar. Under år 1994 hittar jag några blad som jag visar här.


Jag leder cykelmarschen från Ödeshög till Vadstena. (Foton Ulla Björkman).

Stor samling vid Väversunda där vi döper vägen till Ommastigen. (Foton Ulla Björkman)

Så trösterikt kan det vara. Faktiskt! Det behöver aldrig vara helt kört. Ibland kan en kamp lyckas. Folkviljan kan segra. Men man måste vara beredd på att satsa allt. Det kostar på - det kan jag verifiera.
.
Läs mer om kampen mot RV 50 dragning mellan Omberg och Tåkern. (länk).
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar