söndag 3 maj 2009

3 maj - Natt med sjöorrar

Det är natt. Natten är svart. Månen är halv. Klockan är alldeles över midnatt.
.
Rakt över huset ljuder det "pju-pju ... pju-pju... pju-pju", taktfast som en tidssignal. Ljudet färdas snabbt genom mörkret, rakt mot norr, tonar sakta bort och försvinner. Det är sjöorrarna som sträcker.

"Odins jakt", trodde man förr, på grund av sjöorrehanarnas mjuka kontaktvissling såsom ett avlägset hundskall. Hur skulle man kunna veta annat.

Idag vet vi - några få utvalda. Det är nämligen spetskompetens för verkligt intitierade fågelskådare, men bara för dem, de som kan sin "Rosenberg". Få andra känner till fenomenet; att tusentals sjöorrar i början av maj månad sträcker genom natthimlen, över hus och trädgårdar, mot lappländernas tjärnögon där de kommer att reda sina duniga bon vid små vatten. I natten vågar dessa, de öppna havets vinterfåglar, språnget tvärs över land.
De verkar ha ett komplicerat förhållande till vatten dessa blanksvarta andfåglar.

Några har hört av sig och undrat över fågeln sjöorre. Det är alltså en and som är besläktad med ejder och svärta. Jag har målat en akvarell av en utfärgad hane av arten. Detta original lägger jag också ut som objekt i aktuell auktion. Kanske något för dig!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar