onsdag 20 maj 2009

20 maj - Mer om näktergal samt om tistelfjäril


Efter något ner under senare år, verkar det som att näktergalarna kommit tillbaka igen. Igår kväll gjorde vi en exkursion till två ställen i Tåkernbygden tillsammans med goda vänner, till Alvastra pålbyggnad och till Stugan och vi räknade in minst tio individer. Det är bra det.

Kvällen var vindstilla och småfuktig och det var tyst över slätten, förutom fåglarna då, där näktergalarnas intensiva sång dominerade nästan totalt. Mäktigt!
.
Tistelfjärilar i massor är troligen på väg till Sverige!
.
Låt mig passa på med en uppmaning. Börja spana efter tistelfjäril! Det rapporteras just nu om miljontals tistelfjärilar som är på väg upp genom centrala Europa från sina kläckningsområden i Sydeuropa och Nordafrika. Tistelfjärilen är en så kallad flyttfjäril, som stundtals massivt når ända upp till Sverige med sina eruptioner. Arten klarar sedan inte vår vinter och dör ut igen men hinner ofta ändå med en reproducerande generation även här.
.
Nu är tistelfjärilarna på väg till oss igen i en skala som vi kanske inte har sett på många år. Håll ögonen öppna efter denna vackra fjäril, vindsnabb och flyktig och en aning lik vår egen nässelfjäril. De första exemplaren har redan siktats i Skåne.
.
Hör av dig till mig via bloggen här,
eller via min mejl gebbe@telia.com
så ska jag följa med
och göra en löpande redovisning!

9 kommentarer:

 1. Noterade i går (2009-06-01) en tistelfjäril som kalasade på syrenen här hemma i Sorunda. Fick t.o.m. några hyfsade bilder på den. Första gången jag ser den så här tidigt på året. /Hälsningar Sorundalasse

  SvaraRadera
 2. Tack Sorundalasse för din rapport om tistelfjäril. Jag för in den på kartan

  hälsar

  Gebbe

  SvaraRadera
 3. Margareta i Lund22 juli 2009 kl. 15:34

  Idag såg jag en flock tistelfjärilar som flög upp när jag gick ut på min altan. Hann inte räkna dem men det kan nog ha varit 6-8 stycken. Ett par av dem låg kvar, tätt tryckta mot stenplattorna så att jag kunde studera dem men lyfte när jag närmade mig. Undrar varför de ligger så?

  SvaraRadera
 4. 3 vackra tistelfjärilar har i ett par dagar kalasat på våra lavendelblommor. Vi bor på en liten ö utanför Saltsjöbaden. Har aldrig tidigare sett en tistelfjäril här
  ulla

  SvaraRadera
 5. Vi såg i dag sju stycken Tistelfjärilar och en Påfågelöga på "strandblommor" på Boön utanför Karlshamn.

  Anne o Mats

  SvaraRadera
 6. Hej
  Vi såg två fina fjärilar på vår burduleja som vi inte kände igen. Efter lite sökande så kan vi konstatera att det var tistelfjärilar.
  Vi bor i Hånger strax söder om Värnamo.

  SvaraRadera
 7. Hej,

  En tistelfjäril på timjan vid Stora Skuggans värdshus, Ekoparken, Stockholm idag.

  Ante

  SvaraRadera
 8. Hej,
  I slutet av juni var vi ute på Vikhögslandet väster om Löddeköpinge i Skåne och plockade fläderblommer.
  Kring en, för oss okänd, blommande buskliknande ört svärmade då 7-8 tistelfjärilar.
  Ända sedan tonårens fjärilssamlande har vi följt den tyvärr alltför sorgliga utvecklingen av fjärilsbeståndet, men aldrig upplevt så många och så tidiga tistelfjärilar samtidigt.
  Nu blommar Buddleian i trädgården och där har vi nu i början på augusti säkert 12-14 tistelfjärilar men ovanligt få påfågelöga.
  Tidigare år har man varit glad om man sett ett par tistelfjärilar bland alla påfågelöga, nässel- kål- och rapsfjärilar.
  Britt & Stellan

  SvaraRadera
 9. Tack alla för era rapporter.
  Det har tagit lite tid men nu har jag uppdaterat med alla observationer.

  Gebbe

  SvaraRadera