onsdag 6 oktober 2010

6 oktober - Nobelpriset i kemi 2010

.

Stämningen är förväntansfull i Kungl. Vetenskapsakademiens pressal.
.
Pressalen på Kungliga Vetenskapsakademien är proppfull, verkligen knökad. Alla väntar på tillkännavgivandet av årets Nobelpristagare i kemi.
Väntar gör även Hanna och jag. Vi håller oss i bakgrunden, sitter på stolar längst bak i salen under pampiga porträtt på berömda vetenskapsmän, och studerar allt som händer. Dotter Hanna har följt med för att "ge mig stöd"; ackrediteringen ordnades smidigt på plats. Jag själv är ju listad och förväntad - bara det!

Efter en kvart öppnas dörren och presidiet med Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare kommer in och öppnar tillställningen. Stämningen är förtätad. Bredvid mig sitter ett team från japansk TV och Vetenskapsakademi. Har de möjligen fått något förhandstips.

- Nej, säger Toshiba-san, det blir nog ingen japan i år.

Blir det en två eller tre pristagare? Ett, två eller tre konstnärliga verk jag ska göra? Det är min primära undring i det hela. Runt omkring ser jag tidningar och media som intensivt följer presentationen med andra undringar och förväntningar i tankarna.

Pressmedelandet.

.

.

.

.

.

.

.

.
Tre pristagare! Två japaner och en USA-medborgare får kemipriset 2010 "för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes". Jag håller med helt och fullt. Det är rätt! Stort har blivit än större! Tre verk gäller!

Vetenskapligt kort underlag presenteras, pristagaren Ei-ichi Negishi, knappt vaken, intervjuas. Och jag känner att något märkvärdigt kommer till mig. Det finns en klar koppling mellan mig och personen, berömdheten, som svarar på alla frågor därborta på andra sidan jordklotet. Det är bara det att han ännu känner till detta.

Det tre pristagarna presenteras.

Jag är glad och stolt! Nästan lika glad som den japanska kvintetten. När jag nu ändå ska göra detta får jag göra det ordentligt.

Efteråt går vi på lokal Hanna och jag och läskar oss med var sitt glas öl respektive vin. Det är en annorlunda dag. Och imorgon blir det hårdkörning i ateljén. Jag har ungefär fram till den 20 oktober på mig att avsluta de tre konstverk som ska pryda vänstersidan på nobeldiplomen i kemi 2010.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar