Jodå, i år igen är min stora mistelhona med bär. Förra året försvann alla bären i ett nafs när en sen flock sidensvansar i mars månad rensade henne på ett par minuter.
Min mistelhona i full mundering. Min käpp står lutad därunder ifall du undrar.
Men nu hänger åter nya bär där. Porslinsvita men kletiga och lite sega i skalet är de begärliga för trastar och sidensvansar.
Mistelbären är väldigt vackra. Som porslinsvita pärlor.
Men mest är det arten dubbeltrast som gillar dem. Den trasten har till och med fått namnet efter sin favoritföda:
Misteldrossel på tyska
Mistle Thrush på engelska
Anledningen till att den inte fått namnet misteltrast hos oss beror troligen på att vi knappast har haft mistlar i vårt land, med få undantag.
Men med den accelererande klimatuppvärmningen har mistlarna spritt sig med rekordfart också i vårt lands södra delar. I Mälardalen där de haft sin refug för överlevnad ända sedan bronsålderns värmetid, för flera tusen år sedan, har bestånden fullkomligt exploderat och spridning pågår intensivt med hjälpa av fågelbesöken.
Det är med proveniens från Västerås som bär fått följa med hem till vår trädgård i Ödeshög, Östergötland. Numera växer ett tiotal mistlar i våra äppelträd. De är vår stolthet!
Vill du pröva en insådd i egen trädgård? Jag kan erbjuda dig att komma hem till oss för att hämta bär och prova på. Ring först bara så får vi ta det därifrån. Välkommen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar