lördag 8 oktober 2022

8 oktober - Nostalgiskt minne från ett SFU-årsmöte 1964

När jag var i Tranås för några veckor sedan med mitt föredrag "Fåglar på mitt sätt", kom en kvinna ur den nästan hundrahövdade skaran SPF:are fram till mig efteråt med en bok i handen. 

- Har du sett här, sa hon.

Det var SFU:s gamla sångbok "Culex" full med namnteckningar från årsmötet i Stockholm år 1964.

- Här är också din autograf, sa hon och pekade.

Jo minsann, så var det. Överst på sidan stod min kompis namnteckning "Göran Bergengren" och därunder min egen "Gunnar Björkman".

Överst på sista sidan finner jag min egen namnteckning. Finns din med? Klicka på bilden och leta, du som var med redan 1964.

Jag var alltså där och jag tror det var året som jag var ordförande i Östgötadistriktet av SFU, Sveriges Fältbiologiska Ungdomsförening. Jag ska inte påstå att jag minns så väldigt mycket från årsmötet; det var väl mest som årsmöten brukar vara, lite segt och tråkigt. Jag minns däremot att vi hade någon slags samkväm med sång och skoj och käk, möjligen på Enskede gård där vi också hade nattrum.

Sen minns jag också att vi gjorde en spännande resa till Landsort nästa dag. Havsörn såg vi, då en väldig raritet, när vi lämnade hamnen för en fantastisk båtresa ut till den yttre skärgården med ön Gunnarsstenarna. Här cirklade vi runt i vackert och stillsamt väder och kunde njuta av Sveriges dåvarande största koloni av Skräntärnor under exalterad guidning av "Morr-Olle". Vilken upplevelse!

- Åh vad roligt, sa jag. Får jag fotografera de där sidorna i din bok.

- Det är klart att du får, svarade hon. Jag heter Barbro förresten och på den tiden var det Vilén som gällde som efternamn. Tiden har gått, eller hur, men visst hade vi kul!

SFU-nålen. En kär klenod.

Och nu när jag skriver det här är jag bara ledsen över att jag inte tog ett foto också av Barbro själv som ett uppdaterat porträtt från ett urtida SFU-årsmöte. Men kanske hon läser detta och hör av sig och så kanske även andra  gamla fältbiologer kommer att göra efter denna presentation. Jag lägger in det här också på FB-sidan med gamla SFU-are "Fältbiolog emeritus". Vi ses och hörs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar