onsdag 12 oktober 2022

12 oktober - Öst möter väst

I dessa ofärdstider, tänk att så skrämmande ord behöver nyttjas igen, då krigets fasor ligger närmare vårt eget land än på mycket, mycket länge och ett aggressivt Ryssland sänder skräck och död mot grannlandet Ukraina, vill man hitta något att lugna sina tankar och rädslor med; en stunds ro för en orolig själ.

När jag igår tog min rullstolsrunda runt kvarteret kunde jag inte låta bli att lägga märke till ett par annorlunda träd i en grannes trädgård. Något klack till i mig och jag vände tillbaka, tänkte att det kunde bli en bild på det där man så innerligt längtar efter i dagens våldsamma värld, en bild av samförstånd och kärlek över alla gränser.

Där stod ett barrträd till vänster, en Cembratall från Rysslands tajga, också kallad brödtall tack vare sina stora ätliga frön i kottarna; långbarrig, snabbväxande och den östliga smalnäbbade nötkråkans favoritkäk, ett inte så ovanligt barrträd i södra Sveriges trädgårdar. Vi hade en gång två egna som emellertid växte sig för stora och togs bort.

Till höger en gran, nästan blå till färgen med hårt vaxade, täta små barr, lite gängligt "ful" så där och osymmetrisk; en Coloradogran med ursprung i USA. Två barrträd så nära varandra i fred och endräkt i en trädgård hemma i Ödeshög. En från öst och en från väst, visst kan väl detta vara en fin metafor för det man söker dessa hemska dagar.

*

Och ännu far tranflockar mot söder över himlen. Nästan mera ljud än ljus. Nord möter syd.


2 kommentarer:

  1. En tall och en gran så, är stillsammare än en politisk diskussion. Tror jag sett tallen men aldrig granen.
    Tittar ofta på skogen när vi åker i Sörmland och vår dotters tomt avslutas längst ned med fantastiska barrträd, så vackra. Och så tar flödet från en å vid. Svagt hörs den. Kan sitta och bara titta ut, underbart är det.

    SvaraRadera