måndag 7 februari 2022

7 februari - Årets förstling

Det började för flera år sedan, en gång när jag mötte Camilla i Ombergs bokskog, just som jag rotade bland löven på jakt efter årets första blåsippa.

Hon undrade vad jag gjorde där nere på backen och jag berättade. Därefter har vi varje vår haft en liten inbördes "tävling" oss emellan i att finna årets förstling på berget.

Varje år efter den där premiären har Camilla kommit först och så också i år. Hon är oftare än jag på vårt gemensamma berg så det är inte så underligt. Hon är en eldsjäl som värnar om bygden och naturen och hennes vandringar blir många och ibland tar hon hjälp av alla sina förskolebarn i jakten på de små blå blommornas första uppdykande under utflykterna. (Där har hon ett försprång). 

Igår fick jag meddelandet från henne att första blåsippan stuckit upp ur lövmassan. Men också, att hon inte var först om denna. Två personer före henne hade sett plantan med blommorna, kanske redan så tidigt som en av de sista dagarna i januari. Pust!

Ulla njuter av solen och vårkänslan.

Nåväl. Idag var vi där Ulla och jag. Vi gick stigen från Almelyckans rastplats vid Ombergs turisthotell österut genom bokskogen under de väldiga branterna på bergets södra sluttning bort mot Stora Klints rasbrant. 


Årets förstling.

Vi fann den blommande blåsippsplantan just där Camilla beskrivit den; alldeles bredvid stigen, i svartjord och i ett varmt och soligt microklimat bredvid en skyddande bokstam. Något framskrapad ur lövmassan och med sedvanligt korta skaft blommade den med fyra stänglar, så vackert!


Pernilla, Ulla och Tina vid blåsippsblomman, alldeles där F:et i foto står.

Det var faktiskt en smärre folkvandring hit. Många personer hade noterat Camillas anmälan i nätverken och före oss under sin lunchpaus var redan Pernilla och Tina från närliggande Turisthotellet. På vägen tillbaka mötte vi Yvonne och Håkan samt en spejande dam med hund. Stigen var redan väl upptrampad.

Ulla och jag passade på att kika vidare runt om i lövmassorna på återvägen och vi fann många plantor som var på tur med blå höljen och ludna bågknoppar. 

Våren ligger inte på latsidan i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar