fredag 27 augusti 2021

27 augusti - Nya trottoarblommor

På väg till ateljén en av de få soliga dagarna den senaste veckan passade jag på att notera och dokumentera några av de trottoarblommor som jag fann framför mina steg. Jag tänker att det nog kan vara lite intressant för fler än för mig, att känna till vad det är som väljer att växa så, i utsatthet och trivialitet, i vår absoluta närhet. Blommorna jag avser är säkert lätta att förbise och kanske att gemene man endast ser dem som ovälkommet ogräs och rynkar på både näsa och ögonbryn. Men så gör inte jag. 


Dagens trottarer är annorlunda mot gårdagens, mera levande om jag får lov att säga så.

Förr, faktiskt bara för en handfull år sedan, rensade kommunerna ännu trottarer och vägkanter, men i dessa ny tider, när gifter är förbjudna att använda och då tidigare prövade metoder med gasolbränning och ättika har visat sig bli alldeles för arbetskrävande och kostsamma i långa loppet, tycks kommunerna slutligen ha gett upp hoppet för gott, till fromma för växterna och för oss udda människor som ser att något nytt och intressant finns att ta del av mitt i asfalt och sten.

Nedan följer en bildkavalkad med några av alla de växter som jag fann under en knapp kilometers promenad häromdagen. Jag ber er om att njuta, annars kan det kvitta. Varsågoda!


Brännässla


Ängshaverrot


Bägartrampört


Groblad


Gråbo


Gråfibbla


Humlelucern


Höstfibbla


Kanadabinka


Kanadensiskt gullris


Knölklocka


Käringtand


Ogräsmaskros


Renfana


Rödklöver


Röllika, röd variant


Smällglim


Sumpnoppa


Väddklint

Kommentarer:

1. "Då gör jag så, skriver här. Inte för att det är viktigt att det jag skriver syns, men så du vet hur uppskattat det är med dina inlägg! Och sååå perfekt med guidningen när det gäller sådant som växer vid vägrenen. Det var många växter det som jag inte hade koll på! 

Tack! hälsar Elisabet i Halland."

2. "Så roligt att få namn på de här små gynnarna

Anomym"
1 kommentar: