torsdag 26 november 2020

26 november - En snarväckt geting

Under en veckas tid har en geting till och från surrat runt i min ateljé, på tok för tidigt väckt. Det är en drottning, eftersom de är de enda att förvalta artens överlevnad till kommande vår. Nu har jag lyckats få tag i henne med det klassiska "papperochglastricket".

Vilken art det är frågan om vet jag inte. Jag måste lägga ut bilderna på nätet för att fråga vidare. Det finns nämligen tolv arter bland de sociala getingarterna att välja på och där är jag novis. Jag har fotograferat henne både framifrån och bakifrån för att ge största möjliga chans till experterna att komma med korrekt svar.

Trots att det är vinter i faggorna har jag heller ingen annan möjlighet än att släppa ut henne i mildluften, kanske kan hon klara av att hitta ett bättre ställe att gå i ide på, eller inte, inne vill jag inte ha henne i vilket fall. 

Jag önskar henne lycka till och återkommer med svar om jag nu får något. Vi hörs!

Svar har kommit med vändande post, nästan innan min bön om hjälp var ivägsänd. Andreas Altmark, stort tack till honom, i FB-gruppen "Vilken insekt", har svarat och bifogat en länk:

"Vespula germanica, eller som den heter på svenska, Tyskgeting. En drottning.

länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar