onsdag 25 november 2020

25 november - Väddnätfjärilens larvgömme

Jag besökte en lokal för den rödlistade och fridlysta arten väddnätfjäril i trakten av Ramnäs i Västmanland igår. Jag brukar ta en resa till området nästan varje gång vi hälsar på Ullas gamla mor i Västerås. Men det här var första gången vintertid.

Framåtlutad, och med blicken stint riktad mot marken där rosetterna av ängsvädd ännu grönskade mellan visset gräs och bruna blad, tog jag försiktigt avmätta steg i området för att inte ställa till med något oönskat; jag letade efter små larvgömmen. Det är så nämligen att väddnätfjärilens unga larver aggregerar under ett gemesamt spunnet nät som skydd under övervintringen. Det kan vara mycket svårt att se den där lilla mörka bollen under silket och att trampa på ett sånt där larvnäste skulle vara mycket olyckligt och nästan olagligt. Därav min stora försiktighet.

Det första jag fann var ett redan förstört larvgömme. Någon/något hade trampat sönder samlingen som låg lös, torr och död i gräset, så väldigt ledsamt.

Men strax intill, kanske bara en meter därifrån, ser jag nu ännu ett larvnäste som dessutom verkar vara tämligen intakt; silke saknas i ena kanten av taket, men larverna ser ut att må väl. Jag tar ett foto som dokumentation, lägger över lite gräs som skydd och drar mig därefter undan, jag känner att området är minst sagt alltför känsligt för ytterligare tramp.

Nu har jag varit där och därmed är väl jag knappast den att förebrå andra att göra detsamma, men egentligen skulle det förstås vara bäst, att faktiskt omge platsen med ett besöksförbud under larvernas övervintringstid. Det är ju ett väldigt litet och begränsat område som inte mycket påverkar vår allemansrätt och varje förstört larvgömme kan bli ett av de sista för arten på trakten.


Mitt bidrag till information om väddnätfjäril, gjort för Gotlands länsstyrelse.

För nu rätt många år sedan var jag inbjuden till Gotland av länsstyrelsen där, för att förfärdiga några infomationsskyltar till olika naturreservat. Uppdraget var spännande och kontakterna jag fick mycket glädjefyllda. En av skyltarna jag gjorde på Gotland handlade  just om väddnätfjäril. Vi vandrade runt många timmar på spaning i området runt File hajdar och Hejnum, där arten fanns, men utan att vara lyckosamma. Det fick till slut bli lite av "torrsim" över illustrationsarbetet, men detta var ändå den första "kontakt" jag hade med arten väddnätfjäril. 

Och nu har jag som synes också lärt mig att larvgömmet är svart och inte vitt som jag tecknade det längst ner i högra hörnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar