tisdag 23 april 2019

23 april - Underbar försommar i bygden

.
Vi gör en kort tripp till järnåldersgravfältet vid Hedaslätt, Lars och jag, som uppföljning på vår fikastund. Egentligen har jag ont om tid men den underbara försommaren utanför ateljédörren måste upplevas just nu, den väntar inte, det går så fort med den värmebölja som råder.Asken har redan gått i blom, så tidigt!

Björkarna spirar i alla färger mellan, brunt, violett och mest i gulgrönt. Lönnarna blommar för fullt och jag ser årets första blommande ask.


 

Körsbärsblom


Slånblom

Den första körsbärsblommen spirar och samma sak med sydvänd och läväxt slån.

Vi har aldrig sett en sådan mängd av backsippor, Lars och jag. Det måste vara något slags rekord, kanske beroende på förra årets värme. Att försöka räkna dem alla vore ett stort projekt men förstås mycket lovvärt. Ett uppdrag för Länsstyrelsen? I vissa vinklar färgas marken lilablå av alla tusentals backsippor.

Jag gör ett försök på en av gravhögarna, ca 80 kvadratmeter stor, och kommer till runt 800 plantor. Detta är bara en mycket liten del av alltet och vi gissar att antalet totalt i hela området måste vara minst tiotusen, kanske flera tiotusental. Otroligt är det och Hedaslätt är nog det rikaste backsippestället i hela Östergötland.Några backsippor har gått i frukt.


Färgvariation finns. Här är en de mest ljusrosa.På de torraste, sydlänta kullarna, där jordtäcket är tunt intill stenar och beklätt av lavar och krypande mossor växer mattor av dvärgfingerört i blommig överdådighet och färgar hela backen solgul.Storfläckig pärlemorfjäril, Issoria lathonia. Den kommer jag att rapportera till Artportalen.

På just dessa platser, de torraste och paradoxalt nog rikast blommande, ser vi några tidiga, ganska små pärlemorfjärilar, fräscha om vingarna såsom endast nykläckta är. En karaktärsart för torra, soliga backar tidigt om våren, enligt Nationalnyckeln Dagfjärilar, och en av de vackraste framför allt om man kan komma åt att se undersidans stora glänsande pärlemorfläckar - Storfläckig pärlemorfjäril.

Och lövsångarna blir allt fler nu för varje dag. Sommaren är här i förtid, t o m meteorologiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar