söndag 21 april 2019

21 april - Lövsångaren är här och landskapet torkar.

.
Fantastisk sommarvärme fastän bara i april.  Det finns så mycket att rapportera men eftersom jag har lite ont om tid i ateljén just nu nöjer jag mig med att rapportera årets första lövsångare. Barnbarnet Blanca sitter förresten bredvid mig och målar. Det är ju påsk och vi träffas alla i familjen som brukligt är.



Det hände när vi var vid Naturum Tåkern idag tillsammans med säkert tusen andra besökare och vi satt och grillade korv vid den nyanlagda "Tåkernlek", att jag uppfattade en första svag strof från en avlägsen lövsångare.
Den kom efterhand allt närmare och sjöng till slut från en lövsprickande björk över våra huvuden.

Vid strandkanten hade fyra fisktärnor anlänt, igår, sa Konny och rödbenorna spelade för fullt medan en tofsvipa ruvade alldeles nära staketet och flera kullar med grågäss vaggade runt över starrmaden.


Höstveteåkrarna gulnar i vårtorkan.

Ett aber bara, men ett stort ett. Det börjar bli mycket torrt i markerna nu, extremt nästan och höstveteåkrarna gulnar över stora ytor. Vi får verkligen hålla tummarna för snarligt och stadigt regn!

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Jag bor i södra Halland och förr om åren (har bott här i bara tio år, men ändå) såg jag så många tofsvipor den här tiden. Nu: inte en enda! Och förfärande torrt är det. Bakrutan på bilen är så dammig av jord och sand som flugit omkring, man kan tro att man kört bil i Sahara.

    SvaraRadera
  2. Det känns allvarligt Elisabet. Vi får hålla tummarna för regn. Nu!
    April månad ska normalt vara en månad med uppladdning av nederbörd men nu börjar det kännas kritiskt på allvar.
    hälsar
    Gebbe

    SvaraRadera