torsdag 15 februari 2018

15 februari - Den dag då våren börjar

.
Jag hörde i morse på väder-TV, att den här dagen statistiskt brukar bli den första vårdagen i allra sydligaste delen av landet.
En vecka i sträck med medeltemperatur över noll grader är visst den meteorologiska definitionen och dit har vi förstås en bit ännu i Östergötland. Men samtidigt vet jag att räknat fr o m nu ungefär brukar våren ta lite sats även här och sen går ju resten alltid så fort att man aldrig hinner med ordentligt.

Ett litet tecken är det att skatorna bygger bo. De brukar börja redan i januari, det tar tid att bygga så rejält som behövs, och några hundra kvistar behövs kanske och då är det minsann inte alla som duger, skatorna vill ha kvistar med spänst och sliter helst av färskt från träden.

Idag upplevde vi en trevlig syn Ulla och jag, när två skator, paret, kom tillsammans över samhället med varsin rejäl kvist i näbben. De vinglade i luftdraget med sina bördor och dök sen ner bakom hustaken till sitt bygge.Det blir ett lagom skriveri idag, tänker jag efter all uppståndelse de senaste dagarna, lättviktigt men samtidigt rejält tungt för skatorna.


3 kommentarer:

 1. Hallå...

  Våren i sikte, fåglar bygger bo...
  Då kan man ju på den tro!
  Hurra! Så bra!

  Ewa-Britt

  SvaraRadera
 2. Håller med. Skatornas bobyggnadsbestyr är också mitt första vårtecken. Det och talgoxarnas första trevande filande varslar om våren.
  Vi hörs om de "riktiga" vårtecknen, dvs
  vipor och lärkor, som snart dyker upp här på ön.
  Hoppas att du fått se Vargen. Hoppas också att den kan etablera ett revir i bygden. Men nu pratar vi konfrontation med alla dessa enögda jägare, som finns i landet. Hävda varg och lo, hävda järv och örn, hävda rätten till livet för våra inhemska rovdjur. Jag står bakom allt stöd för vargen och de andra rovdjuren.
  Frank Runtegen
  070254763

  SvaraRadera
 3. Själsbröder är vi! Men att se varg återstår och nära har jag varit.

  SvaraRadera