fredag 29 juli 2016

29 juli - Sommartorka

.
Nu är det förfärligt torrt i Tåkernbygden; inte bara där förstås, men jag noterar det bäst i mitt kända landskap.
Det är länge sedan nu som det kom något regn att tala om, måste ha varit någon gång innan midsommar. Inte ens en minsta lilla åskskur har vattnat området fastän jag har sett svarthimlen många gånger ganska nära vid horisonten och sett rapporter om lokala skyfall både i Mjölby och i Motala.

Regnmätaren gör ingen större nytta den heller, det dammar i botten. 
Trädgårdslandet och blomkrukorna har fått sitt nödvändiga genom flitig vattning men i övrigt har jag låtit det ske - torkan alltså. Men jag lider lite med vårt biggaråträd när bladen hänger rakt ner.

Jag åkte tur och retur Ödeshög - Linköping igår eftermiddag och kunde konstatera att det gulnar i skogsdungarna på slätten. Det är björkarna som nu ger upp den vegetativa säsongen i förtid, drar tillbaka sitt klorofyll och låter bladen falla till marken för att ge sig själva chansen att överleva. Det är en kamp för livet och nu slås de ut, de där som hamnade på berget och i värsta torrbacken. 



Himlen var vit igår, endast lite blå mot zenit och med gulröd anstrykning nertill. Skördetröskorna gick över rapsfälten, Brådmogna sädesfält av vete och korn stod här och där också rekordtidigt skördefärdiga men dystert tomfröiga; nästan utan färg, på gränsen mellan halmgult och vitmenat.
Och som sagt där bakom gulnade björkarna i rasande takt.

Vi längtar regn!

2 kommentarer:

  1. Öland har det än värre!
    Här rapporteras det katastroftorka, om det inte kommer kopiöst med regnmängder inom kort.
    Turismen slukar enorma vattenmassor, påfyllningen är minimal och bönderna befarar masslakt av sin boskap i höst.
    Vi drar vårt strå till stacken med att duscha varannan dag(och lukta pyton), vi har kapat ett stuprör och satt en 100 liters tunna under för vår bevattning av våra trädgårdsväxter, vi bevattnar inte gräsmattan, gör oss osams med våra grannar när vi påpekar att de inte får vattna sina gräsmattor och vi mäter nederbörden.
    Just det tror jag att alla skulle göra. Sett över t.ex. en femårsperiod skulle varje hushåll kunna styra sin förbrukning av vattenbehovet om de visste hur mycket nederbörd det faller just hos dem. Eller vad tror du Gebbe?
    I framtiden kommer det inte att vara möjligt att ta vatten direkt ur kran, alla måste hitta sin egen lösning att få tillgång till vatten.
    Regnvatten kan man enkelt rena genom ett stenfilter, det gör man redan nu i många länder, och det blir till dricksvatten.
    Var det så här när vi växte upp, vännen?
    Frank

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår av alla rapporter att ni Ölänningar tillsammans med Gotland är extra hårt drabbade. Ni har ju inte något Vättern i närheten att ta av och uppenbarligen svagt grundvattentryck. Dagens torka i södra Sverige skylls på snöfattiga vintrar mer än på sommarsol och att lasta turisterna är lite som att skjuta budbärarna men det är klart att ni blir många som ska dela på kakan.
      Vatten är ju jordens viktigaste livsmedel och vi i Sverige är väldigt "bortskämda" med rik tillgång. Redan nu talar man om att kampen om vatten förorsakar krig och man behöver inte vara extra klok för att förstå att det kan komma att bli allt värre.
      Som svar på din konkreta fråga säger jag två somrar: 1955 och 1959. Jag minns dem väl som underbara barnsomrar med sol och bad men med knastertorrt gulvitt gräs. Inte ens torka är nytt under solen, snarare tvärtom.
      Lycka till med ert vattenslit.

      Gebbe

      Radera