.
Humlor är inte alls så känsliga för väder och vind som honungsbin. De tål gott att flyga ut för nektarsamlande och pollenfrakt trots att temperaturen understiger + 11 grader, där gränsen går för tambin. De är ju desto mer påpälsade.
Ävenså stannar humlor gärna ute över natt och struntar alltså i att flyga hem till boet när mörkret och nattkylan kommer. De väljer då helst blommor som kan ge lite skydd, lindring och energidryck på momangen, och där sätter de sig kurande, gärna flera tillsammans, och nattar in.
På morgonen efter en kall natt kan de vara helt daggtäckta och tämligen stela innan solvärmen och flitiga kroppsvibrationer får dem att vakna till full effekt igen.
Ett "humlenattis" i en väddklint på Omberg igår kväll vid 22.00-tiden.
På Omberg i går kväll, i en sydlänt vägkant, samlades mängder av humlor i solens sista värme på väddklint och åkerväddsblommor för att natta in. Sammanlagt fanns där flera hundra och de flesta såg ut att tillhöra arten mörk jordhumla.
I en och annan blomma fick humlorna samsas med andra arter. I det här fallet en humlebagge till vänster med två mörka jordhumlor i en åkervädd.
Godnatt kära vänner!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar