måndag 25 juli 2016

25 juli - Sälgskimmerfjäril på Omberg


I förrgår, 23 juli, rapporterade Mikael Norström följande i facebookgruppen "Vi som gillar fjärilar":

"Två sälgskimmerfjäril noterades på Omberg idag."

Sälgskimmerfjäril, Apatura iris, är en ny art för landet. Den är inkommen de senaste årtiondena från söder med hjälp av ett allt varmare klimat. Jag läser i Nationalnyckeln "Dagfjärilar" från 2005:

"Sälgskimmerfjäril är en trädtoppsart som emellanåt kommer ner till marken för att suga fukt eller uppsöka savande träd. Arten som har sin flygtid i juli - augusti är under expansion men finns i Sverige än så länge bara längst i söder". (Skåne 2005).

Detta gällde för 11 år sedan när verket skrevs men tills idag har det hänt en hel del och det väldigt snabbt. Numera börjar arten att rapporteras från hela södra delen av landet och även från delar av Mellansverige.
Min vän Christer såg t ex en hemma hos sig förra sommaren här i Ödeshögstrakten och fler ändå har jag fått nys om i efterhand.

Jag har således med fog längtat efter att få se den här vackra och stora fjärilen med sin iriserande, blåskimrande översida, men tills idag har jag inte haft någon framgång, så jag bad igår Mikael Norström att precisera var någonstans på Omberg som han såg sina två exemplar den 23 juli.

Nu blev det inte någon större hjälp med lokalangivelsen som var ganska grov men jag tolkade det som att Mikael hade sett sina två sälgskimmerfjärilar någonstans längs Sjövägen på Ombergs västra sida.


Hampflockeln drar fjärilar i mängd - men ingen sälgskimmerfjäril idag.

Jag kör alltså längs hela Sjövägen denna heta torra dag när termometern visar på 30 grader. Jag kör sakta och försöker hålla koll på alla fjärilar som lyfter från vägbanan och från de blomsterfyllda vägkanterna. Mängder av rovfjärilar svärmar omkring, vinbärsfuksen är många och jag noterar även rikligt med nässelfjärilar och påfågelögon samt enstaka pärlemorfjärilar och luktgräsfjärilar.

Ingen lycka så långt och jag bestämmer mig därför för att ta Vallgatan hem, mitt uppe på Omberg, för ytterligare en chans.

Plötsligt lättar en stor mörk fjäril från vägen. Jag ser direkt att det kan vara en sälgskimmerfjäril eftersom den är mönstrad med vita fält i det svarta och flyger kraftigt och snabbt, men jag kan i det här läget inte utesluta aspfjäril som jag då och då noterar längs Ombergs grusvägar.


Fjärilen försvinner ut i skogen när jag kliver ur bilen men plötsligt ser jag den komma åter hundra meter längre fram och landa på vägen. Jag smyger mig närmare med kameran beredd och börjar ta bilder redan på långt håll för säkerhets skull.


Men snart är jag nära, så nära att jag t o m måste backa en smula för att få skärpa genom objektivet. Och visst är det en sälgskimmerfjäril.En härligt vacker fjäril, en hane med blåskimmer på sina vingar.

Den sitter stilla på vägen framför mina fötter och letar med sin citrongula sugsnabel efter någon form av väta ty den är uppenbarligen mycket törstig.


Den är lite sliten i dräkten. Den har varit med ett tag. Men den är vacker som en härlig sommardag och jag känner mig så lycklig. Idag blev det min tur. 
Tack till dig Mikael som fick mig att dra iväg mot Omberg denna heta dag. 
Idag är jag en smula rikare än igår!

2 kommentarer:

  1. Så vacker fjäril det är första gången jag ser en sådan .Jag är däremot glad att vi får se några nässelfjärilar i år dom fanns inte alls ifjol ,Nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nette Cecilia. Tack för din kommentar. Jag upplever också att nässelfjärilen, liksom pågfågelögat, verkligen har kommit igen i år efter ett mycket dåligt år 2015. Mana se r också väldigt många rovfjärilar jus nu i vår bygd. Det pågår en vit dans över åkrar och vägrenar. God fortsättning på sommaren!/Gebbe

      Radera