tisdag 20 oktober 2015

20 oktober - En doft av vinter

.
När varfågeln anländer till sitt viste vid Tåkern är vintern alldeles bakom hörnet.
Detta hände idag och stämmer väl med normaliteten.Den satt spanande, vackert i toppen av en död björk ute på Dags mosse alldeles nära gråhusen och den var omgärdad av ett skimrande ljus och i sin siluett mot himlen liknade den först, på långt håll, en skata.Det andra som hände klingade vinter. En flock med tjugoen vitkindade gäss kom nämligen över sjön från norr, tvärade mot Ombergs fond och landade bland grågässen på stubben, ännu ropande.

Min dag blev gjord med minnet förankrad.

Senare tillägg: Camilla Linusson har levererat en poetisk kommentar till mitt skriveri om varfågeln. Hon är också vänlig nog att låta mig presentera den här i min blogg som en kommentar. Tack Camilla!


VARFÅGELN

Skarpa skrik
skär genom luften
skrämmer bort
de största rovfåglar
försvaret är robust
ingen kommer nära

som en bandit
gömmer han sig bakom
ögonmasken
spetsar sina byten
på törnetaggar

varet värker
i hans bröst
kylan tränger djupt
köldmissiler rakt i såren
vinterns tid har åter vaknat

vänder tillbaka 
som varje år
behöver solen för att leva
orkar aldrig flyga längre
än till trygghetszonens gräns


1 kommentar:

 1. Ve och fasa för er i Tåkernbyggden. Om vintern kommer redan nu lär den bli lång.
  Varfågeln har setts här på Öland sedan ett par veckor, och talesättet från er byggd har ännu inte fallit ut här på ön. Här är det fortsatt ljumma vindar med omväxlande sol och lätt regn.
  Havsörnen som kom strävande på majestätiska vingar över oss på den västra sidan, och som sedan sågs sträva mot öster över ön, den förgyllde vår dag. En liten flock med kungsfåglar besökte äppleträdet utanför fönstret där vi var och jobbade. Flera gåssträck drog fram över oss och deras böljande formationer är fascinerande att följa tills ögat inte längre orkar se dem långt där borta. En ensam Ringtrast fladdrade förbi och faktiskt har Gärdsmygarna börjat ses och höras igen.
  Det är en härlig höst med rent fantastiska färger i lövverken. Vi ser fram emot många trevliga gäster i de dignande bärträden, innan frosten nyper av bären och trastar, starar och sidensvansar flyger vidare söderut.
  Hälsningar från Ölandsvännen Frank.

  SvaraRadera