måndag 18 november 2013

18 november - Fågelrally i Östergötland

.
Under helgen har det räknats fåglar i länet. Det regionala fågelrallyt har ägt rum där lag av fågelskådare, ett för varje kommun, har "jagat runt" och kryssat in så många fågelarter som möjligt under två dygn.

Jag har förstås deltagit i lag Ödeshög, bestående av sammanlagt en dryg handfull personer, som parvis eller enskilt tog på oss olika uppgifter för att täcka in så mycket som möjligt av hela området.
Själv valde jag i huvudsak Ödeshögs skogsbygd som mitt beting. Det blev ganska många mil längs grusvägar i tysta och mörka skogar; inte så upphetsande kanske, men nödvändigt för att få in, inte alltid så givna arter.

Det var hård vind i helgen och det påverkade säkert resultatet negativt ändå lyckades vi i Ödeshög få ihop hela 90 fågelarter totalt och med det kom vi på tredje plats i Östergötland. Med det resultatet är vi alla inblandade väldigt nöjda.

Förutom alla mera "triviala" vardagsarter lyckades vi kryssa t ex bändelkorsnäbb, pilgrimsfalk och kungsörn.
För min del bidrog jag med t ex kattuggla, spillkråka, stenknäck och nötkråka.


Nötkråkan var en art som många av oss "jagade" hårt efter och det blev den allra sista på listan att komma med och märkligt nog hände det när jag till slut kopplade av med en promenad längs Ödeshögs motionsspår vid Skönatorpet tillsammans med Ulla strax innan solen gick ner.
Något hade jag väl ändå tänkt tanken att detta kunde vara sista chansen på nötkråka, varvid den alldeles i rappet dyker upp som av en märklig slump till lycka för mig och vår Ödeshögslag.

Ulla tog fram kameran och fångade fågeln med sexton bilder då den hoppade omkring framför oss plockade i sig av smått ätbart.


Jag fick intrycket att den var av rasen tjocknäbbad nötkråka, alltså inte smalnäbbad som jag har noterat ett par gånger tidigare under hösten.
Den här hade nämligen kraftig näbb och smalt vitt ändband på stjärten.
Fågeln var ändå mycket orädd och vi stod som närmast inte mer än 8 meter ifrån den och det överraskar, eftersom vår "egen tjocknäbbade" brukar var mycket skygg.

2 kommentarer:

  1. Jag framför detta hurtfriska budskap till mor Ulla när jag kommer hem och tackar så länge å hennes räkning.
    Kram från pappa

    SvaraRadera