söndag 27 oktober 2013

27 oktober - Sen sädesärla

.
Redan den första veckan av september nämnde jag den förmodat sista sädesärlan för året. Inte underligt då, att den sädesärla som flyger över mig nu när jag kommer till ateljén på morgonen överraskar mig väldigt mycket.



En skiss på sädesärlan som flög över ateljén idag, såsom jag uppfattade den.

Den kommer från andra sidan gatan, i riktning kyrkan och mellanlandar på ateljétaket men flyger uppenbarligen vidare direkt, ty hur jag än spanar runt så ser jag den inte mer.

Jag skriver in den i artportalens fågelrapportering och noterar därvid till min förvåning att den inte blir "filtrerad", det vill säga den hamnar inte i kategorin för ovanliga observationer, vilket jag tycker är märkligt eftersom en sädesärla i slutet av oktober här i Östergötland väl måste betecknas som mycket udda.

6 kommentarer:

  1. Svaret är både ja och nej, dvs det obsas nog en och annan sädesärla året runt i landet. Själv hade jag en ärla hela vintern på bruksområdet i Boxholm ett år på sextiotalet. Den höll sig ofta inne i valsverket och blev efter hand allt svartare av sotet. Det var väl därför den kunde överleva?
    Men visst är det en märklig observation utan tvekan.
    Med vänlig hälsning Frank

    SvaraRadera
  2. Jovisst så är det Frank.
    För två vintrar sedan stannade en sädesärla kvar vintern i Ödeshög ute vid Östgötaporten. Den hade en skada vinge, därav kvarblivandet. Den klarade livhanken genom att sova i värmen under långtradarnas motorblock, men försvann (dog) till slut i februari.
    På 70-talet övervintrade tre sädesärlor i Mjölby minns jag. En trivdes inne i saluhallen och matades med köttfärs, en levde i kraftverkets generatorhall och en var i en stor industrilokal.
    Så visst händer det. T o m med en ladusvala den gångna vinter som blev kvar i en ladugård på Östgötaslätten.
    Men ändå, märkligt är det.
    Klarade ni stormen? Här i Ödeshög blev det inget extra alls.

    SvaraRadera
  3. Ja, vi klarade oss ganska bra. En spjälskärm på uteplatsen for i backen och Ingalill blev fast i Kalmar över natten eftersom Ölandsbron var stängd. Själv hade jag en del att göra dagen efter med tillsyn av de fastigheter som jag sköter åt sommarölänningar. Men det mesta var OK.
    Var i Grönhögen en sväng i tisdags och det fanns mängder av vipor, starar och ljungpipare på fälten. Men ingen sädesärla.
    Frank

    SvaraRadera
  4. Här i Ödeshög var det lugnt, inte mer än ca 10-12 skm vid midnatt, men snabbt övergående.
    jag vaknade inte ens. Vi låg mnästan mitt i ögat!

    SvaraRadera
  5. Visst ja, för något år sedan såg vi en sädesärla, enbent och genomsur, i november månad här på ön. Den hade dessutom en slokande vinge, men flög , eller flaxade undan oss, när vi försökte fånga den. Undrar vart den tog vägen, vi såg den aldrig mer.
    Men om vi hade lyckats fånga den, hade den då överlevt i vår vård?
    Hur tar man hand om en sädesärla över vintern?
    Hörs // Frank

    SvaraRadera
  6. Det var ungefär samma läge som för den som övervintrade här - också med skadad vinge. Men, den blev till glädje för vinterkryssande fågelskådare, alltid något - innan den dog.

    Att ta hand om en sädesärla under vintern går förstås. som alltid med det vilda kräver det i så fall engagemang och god föda och när det gäller sädesärlor är de ganska kända opportunister så det mesta i insektsväg går säkert bra under några vintermånader. Det finns foder för insektsätare i djuraffärer.
    Jag tänker på vår vän Johan som av vetenskapliga skäl hade tillstånd att övervintra halsbandsflugsnappare. Där är det säkert mycket svårare. Men som sagt det mesta går förstås. Sen gäller det att ha tillstånd också. Det måste man ha idag om man vill ta hand om skadat vilt.

    hälsar

    Gebbe

    SvaraRadera