tisdag 6 augusti 2013

3 augusti - Dagliljor; ett test med min iPad.

.
Jag testar lite med att blogga med min iPad. Tekniken blir här viktigare än innehållet men så småningom hoppas jag att balansen återupprättas.

I trädgården har jag två vackra dagliljor. Den ena fick jag av Pelle, blomsterhandlarn, 1980 då vi flyttade in vårt nya hus. Den växer numera frodigt och voluminöst i rabatten under köksfönstret och bildar där en vrå för igelkotten att föda fram sina ungar i.
Idag när jag tänker mig ett foto, noterar jag att den precis har blommat över för i år. Alla de ljusoranga blommorna är vissnade.
Därför går jag nu över till daglilja nummer två och foto blir det inget.


Daglilja nummer två.

Daglilja nummer två är låg och tät och bär enormt stora, höggula blommor och knoppar som små bananer. Den väntar in sommaren och blommar som bäst just nu, i månadsskiftet juli - augusti.
Jag minns inte längre var den kommer ifrån.
Nu breder den ut sig i vällust runt min vanskötta damm.


Daglilja nummer tre.  
Nummer tre dök uppför tre år sedan. Den har rotat sig väldigt väl i skuggan av nummer två. Jag förmodar att den är en spontan korsning av ettan och tvåan. Jag finner den så spännande och vacker att jag bestämt mig för att döpa den till Ulla efter hustru. Nu finns där två blomsterullor i trädgården, en clematis och en daglilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar