söndag 16 januari 2011

16 januari - Mitt "mesta" verk

.
Hustrun och jag var och såg filmen Svinalängorna i förrgår. Den var mycket bra och absolut sevärd, även fast jag redan innan besöket visste av rescensioner och människor i min närhet som sett den, att det var en svart film. Men så är det ju - livet är också svart - och jag vill inte alltid väja för detta faktum.
Dessutom kände jag personligen igen mig i 50-talsmiljön, vilket gjorde filmen än intressantare för mig.
.
Jag blev något överrumplad i början av filmen då huvudpersonen besöker sin barndoms simhall i Ystad. Den utzoomning som sker i den scenen startar med en bild genom de stora glasfönstren i fonden. Mitt i sekvensen finns en silhuett av en sparvhök i plast fäst på glaset.
Det är en rovfågeldekal med avsikt att skrämma andra fåglar från att krocka in i fönstret.

För nu många år sedan gjorde jag två förlagor till Östergötlands Ornitologiska Förening; en sparvhök och en lärkfalk. De har blivit riktiga storsäljare. Tusentals av dem har sålts till museer, stadshus, privata altaner, busskurer och liknande och de finns spridda i hela landet. Jag själv har ingen royalty på dekalerna och det mesta av behållningen går till fågelskydd.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
En sparvhökssilhuett på fönstret i klubbhuset på anrika Falsterbo Golfklubb.

Jag brukar lite skämtsamt säga, att detta är mitt mest kända verk. Jag finns nämligen representerad på tusentals platser runt om i landet och inte bara i landet förresten; nej, inte minst på Louisiana Museum i Danmark.
Med glimten i ögat konstaterar jag att jag är en av få svenska konstnärer som har tagit plats på detta berömda ställe.

Vill du nu sälla dig till alla dem som är ägare till ett av "mina" verk, genom att sätta upp en rovfågelsdekal på t ex en utsatt glasaltan kan du beställa dem på hemsidan som finns under länken här nedan.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar