tisdag 11 januari 2011

11 januari - Sondering av Tåkerns is

.
Lars känner på Tåkerns is.

Jag hämtar Lars hemma vid Frösäng; gröngölingen ropar in våren, vid fågelbordet finns fullt av mesar och Lars bjuder på nystekt strömming.
.
Vi har stämt möte för att genomföra en liten promenad på Tåkerns is vid Glänås, en rekognonsering inför Naturskyddsföreningens årliga vintervassexkursion som går av stapeln den 30 januari.
Förra året kom drygt 70 personer trots minus 17 - 20 grader, djup snö och delvis sjunkande och skoblöt is därunder vilket medförde ett besvärligt pulsande. .


Inne bland vassarna är isen ibland svag och osäker. Vi finner några öppna hål. Hål som är till glädje för räv, mink och även rådjur. Något att vara observant på under vår kommande vandring så att ingen drullar ner utifallatt ett nytt snötäcke skulle vara på plats då. I och för sig brukar jag säga, att man inte har varit vid Tåkern förrän man har varit i Tåkern. Men då gäller det kanske att välja lämpligare datum.

Nu är vi ute i god tid för att känna på årets förhållanden och blir glatt överraskade däröver. Bitvis har vinden nämligen svept iväg snön så att isen ligger blottad, i och för sig ganska tunn och stöpig men dock lättgången.
Vi känner oss för och lägger upp en lämplig rutt, intensiv och kort.
Nedfarten till Glänås är också ordnad till det bästa eftersom arbetet med det nya Naturum Tåkern ännu är igång och stigen ner är plogad och grusad.
Schaktmassor från grundarbetet vid bygget kommer att förstärka en del av de redan befintliga fågelholmarna som ligger utanför tornet och detta medför att till och med isen ställvis är plogad. Det ser alltså bra ut för vår kommande isvandring och vi känner oss mycket nöjda och förhoppningsfulla.

En vargspindelhane är ute på vinterpromenad, liksom Lars och jag ...

... Ja, promenad och promenad, det kan väl diskuteras, stelfrusen som den här spindeln är. Men den visar ändå att livet finns till hands även i en vinteröken som denna.
Vi hoppas på att spindeln och mer därtill vill visa sig återigen den 30 januari. Då får vi mycket att berätta om Lars och jag.

4 kommentarer:

  1. Jag tycker mig känna igen Lars. Har han ett efternam som börjar på F, och har han jobbat på Djurgårdsförvaltningen en gång i tiden?
    Har han det så får du hälsa honom från mig nästa gång ni ses.

    Det ser ut som härligt väder för en ispromenad.
    /iet

    SvaraRadera
  2. Jodå!

    Allt stämmer - räcker det med att hälsa från IET tror du?

    SvaraRadera
  3. Hälsa från Affe's Carolin.
    /iet

    SvaraRadera
  4. Hej Carolin!

    Lars hälsar tillbaka till dig och hoppas att allt är väl med dig.

    Gebbe

    SvaraRadera