onsdag 10 juni 2009

10 juni - Holkdöd

Blåmesparet som häckar i min atejéholk är gjorda av Vesa Jussila.
Se hans hemsida - Naturdiorama.
.
Min vän Göran ringer och är bekymrad över den kalla försommaren som troligen medför ungfågeldöd i stor omfattning. Hur stor och bred denna är totalt, är det naturligtvis svårt att ha ett grepp om, men troligen är problemet stort just nu när regn och kyla dominerar efter en ovanligt varm, tidig och pådrivande vår.

- Jag skulle ringmärka i holkarna men avbryter för att inte störa just nu. Hos talgoxarna ligger en eller flera döda ungar i varje holk och blåmeshonan ligger och trycker över nästan flygga ungar. Det verkar också som att varenda svartvit flugsnapparkull går om intet i år, säger Göran bedrövat i telefonen.

Och samma sak säger Tobias Nilsson i ett mejl till nätverket Brevduvan:

"Jag har hittat väldigt mycket döda ungar i mina holkar den här säsongen. Mest stora ungar av talgoxe. Men även de små har i många fall sett klena ut, så flera kommer väl att gå samma öde till mötes. Idag hittade jag en ganska stor unge som blivit matad med en ca 8 cm lång daggmask. Ungen hade fått i sig ett par cm av den och resten hängde utanför den döda kroppen. Mina holkar sitter uppe i södra Roslagen och som jag förstår så har maj månad inte varit särskilt kall i den delen av Sverige. Jag tycker dock att vi, medeltemperaturen till trots, har haft flera långa perioder med kyla. Fr.a. verkar det ha varit kyligt i juni ...

... I samma område som jag förra året hörde göktytor från fem olika revir har jag i år inte hört någon göktyta alls. Även stenskvättorna syns och häckar i betydligt mindre utsträckning. Vädret?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar