onsdag 30 augusti 2023

29 augusti - Arknatgömsle vid Tåkern

Det är uppmärksammat i media, arkitektstudenters initiativ att designa gömslen för och i naturen. Turen var i år kommen till Ombergs-Tåkernbygden där tre vindskydd nu står färdiga att brukas av besökare. Ett står vid en glänta högst upp på Ombergs Stora Klint med utsikt över slätten, ett finns ute i Tåkerns vass vid Glänås vandringsled och ett besökte vi i tisdagsklubben i går vid Svälinge besöksområde på norra sidan av sjön Tåkern.

Det var ett fint gömsle, som nybyggt alldeles trävitt, med en härlig design i form av en "Solfjäder", centrerad runt en tallstam. Själv fick jag mera intryck av en snäcka med det kan ju gå på ett ut. Därinne fanns plats för övernattning under tak för flera personer och förhoppningsvis kommer bygget att få vara ifred och vara till glädje för oss alla i många år framöver.

Det man ändå måste undra över, det gjorde vi nämligen samfällt, är placeringen av vindskyddet vid Svälinge. I skydd inne i skogskanten och så långt är allt väl, men vänt åt alldeles fel håll, enligt vår åsikt, nämligen bort från de vackra strandängarna, vassarna och sjön och istället med utsikten riktad norrut över tråkig åkermark. Varför? när möjlighet fanns att fördjupa upplevelsen av denna utomordentligt vackra natur. Ett klart minus!

Här är skylten som berättar mer om projektet. För vår del gäller att vi kommer att besöka dem alla tre. Rapporter kommer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar