måndag 4 juli 2022

4 juli - Min lilla äng bjuder in och till

Min miniäng, anlagd, eller snarare undansatt från all noggran vård och ans, är fyra år gammal. Ett hörn av trädgården har fått utvecklas fritt; tänk att det tog så lång tid för mig att komma hit, och i år har den blomstrat över alla förväntningar.

Större blåklockor och prästkragar framför en häck av växten stenfrö.

Lite har jag hjälpt till med frösådd av det som jag har funnit i naturen under mina exkursioner. En del har grott och rotat sig, annat har gett vika. Nu böjrar ängen stabilisera sig i en ganska bra naturliga balans.

Ernst Kirschsteiger är med på ett hörn tillsammans med några toppklockor.

Tala om att jag njuter. Jag går där en stund, eller två eller fler, varje dag och upptäcker hela tiden nya växter, småfjärilar och mängder av smått liv.

Igelkotten verkar vara där varje natt. Visitkorten liggar nya vareviga morgon och det är just detta vilda hörn som den tydligen älskar mest av allt.

Igår kom en slåttergräsfjäril på besök. Den flög över ängen fram och tillbaka under ett par timmar innan den åter var borta. Jag funderar över detta. Hur kunde den hitta hit. Jag menar, det är ju inte någon uppsjö i bygden på slåttergräsfjärilar precis, arten är på nedåtgående och är eventuellt också rödlistad numera.


Backnejlikan är ny för i år. Den kom hit med en nypa små svarta frön från en rabatt någonstans i samhället förra året.


Om höskallran kan jag förtälja att den följde med hem från östra Öland förra sommarern. I strandbetet vid Melösa samlade jag i byxfickan några utblommade fröskallrande och svartmogna skallror och till i år har fröna grott överraskande väl och vuxit upp till "Äkta Höskallror", de bästa av dem alla, upp till en halv meter höga och ljust gula så de riktigt lyser. Minst femtio exemplar blommar just nu, vilket är väldigt bra då de balanserar grästillväxten genom att parasitera på gräsens rötter.


Vildbi i karpaterklocka.

Alldeles nyss när jag gick genom ängen fick jag syn på ett energiskt vildbi, svarthårigt med roströd rumpa och cirka 13 mm långt. Det besökte mina olika klockor i jakt på  pollen och nektar och naturligtvis blev jag nyfiken och kommer därför att be om hjälp med artbestämning för att senare återkomma med facit.

Senare tillägg: Så snabbt som en boll studsar kommer svaret från Sven Arvidsson: "Kolla blåklocksbi!"

Nu har jag kollat och håller med. Det är en hona av blåklocksbi som snurrar runt på ängen bland mina blommande klockor. Melitta haemorrhoidalis, är det vetenskapliga namnet  och här är en länk till vidare läsning om detta solitära vildbi.I en prästkrage vilade den här håriga och stora blomflugan/slamflugan. Även den kommer jag att lägga ut för att försöka få hjälp och förhoppningsvis återkomma med.

Senare tillägg:

Martin Oomen: En Villa av ngt slag!

Ann-Marie Björn: En svävfluga alltså. Hane. Nykläckt skulle jag tro, Väldigt "pälsig". De ska börja dyka upp nu/snart, och hanarna brukar kläckas först.
Villa hottentotta är en kandidat, men jag törs inte svära på det.

Tack så mycket!/Gebbe


Några andra växter som trivs i mitt lilla änge är åkerkulla, stenfrö och skogssallat.


Idag manifesterade sig ett nytt kryp efter mitt ängsbesök. Det kittlade på armen, armen som strukit tätt över vajande gräsax, och där kröp en fästing. Den var på väg uppåt mot en varm armhåla med tunnt skinn kantänka, men dit hann den nu inte. Jag klämde ihjäl den men ångrade direkt att jag inte tog en bild av den där på armen. Nu har jag gjort en liten akvarellskiss itstället. 

Man får ta det ena med det andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar