tisdag 14 juni 2022

14 juni - Tåkerns ägretthägrar

Vi sitter bänkade på första parkett vid det forna strandhaket på Tåkerns västra kant. Här har vi en magnifik utsikt över sjön och de vida vassarna. Vädret är också det magnifikt och den svaga vinden från sydväst dämpas av Omberg och en frodigt grön strandskog bakom ryggen.

Det finns väldigt mycket att säga om både bredden och djupet i dagens upplevelser men jag tänker ta en liten del i taget och ämnar börja med fågellivet framför oss.

Lärkfalksparet som häckar alldeles norr om där vi sitter är fullt sysselsatta med trollsländefångst. Himlen är full av svärmande fyrfläckiga trollsländor och de blir till lätt fångst för de skickliga falkarna som enkelt nyper den ena sländan efter den andra med en fot, plockar bort vingarna, böjer ner huvudet och äter sitt rov direkt i luften.

Fiskgjusarna visslar över våra huvuden och över vasshavet seglar ett stort antal bruna kärrhökar. Vi ser dem i alla riktningar.

Vid det öppna vattnet, en från i vintras nyanlagd "blå bård", rastar skrattmåsar och ett par skogssnäppor. De senare är honor som redan påbörjat sitt retursträck söderöver och lämnat över det vidare ansvaret om ungarnas vård till hanarna.

Ägretthägern landar för födosök i pölen framför oss men lyfter snart igen.

Över vassarna sträcker ägretthägrar fram och tillbaka. Alltid är det någon som passerar mot horisonten och en del landar för födosök i vår närhet. Det är en upplevelse att se alla dessa pampiga vita fåglar på scenen, en stor nyhet, att ägretthägern numera är en väl etablerad svensk häckfågel. 

Det började för blott något år sedan på Gotland och i fjol skedde det även hos oss, i Tåkern. För första gången någonsin häckade nämligen ett antal ägretthägrar i Tåkerns vass 2021 och ringmärkning av flera ungar skedde. Det var just härute, i de enorma vasfälten framför oss, som deras boplattformar i vassen upptäckte. I år, 2022, är det åter på plats med, som det verkar, ett ytterligare utökat antal par.

Vi ser när hägrarna kommer nära att de alla tycks vara häckande fåglar. De har nämligen mörka näbbar och vi ser till och med den smaragdgröna tygeln framför ögat på en fågel som landar alldeles nedanför oss.

Häckande ägretthäger har mörk näbb med maragdgrön tygel.

Icke häckande ägretthägrar, unga som gamla, är också helt vita, men de har istället gula näbbar.

- Vi är med om en föreställning som man inte kunde ha en aning om för bara tio år sedan, säger Sverker och berättar om sina första möten med ägretthägrar i sjön Engure i Lettland för några årtionden sedan. Det är där ursprunget till våra tåkernfåglar finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar