torsdag 9 september 2021

9 september - Sökandet

Det är nog dags att avslöja orsaken till mitt intensiva rännande på Tåkerns strandängar de senaste två veckorna. Det har blivit många besök, men utan önskad framgång och jag som hade tänkt spara historien om det här och inte bara berätta tomme, utan faktiskt också till slut visa på ett positivt resultat i min Naturliga dagbok. Men inte! Jag ger upp för i år. Jag får fortsätta mitt sökande nästa år.

Det handlar om den nya arten Getingspindel, som upptäcktes första gången i vårt land i början av nittiotalet. Den har numera etablerat sig rejält och finns noterad ända upp mot Norrlandsgränsen. 

Adam på Tåkerns fältstation har berättat att personalen har funnit getingspindlar runt om vid Tåkern och till och med alldeles utanför Naturum Tåkern.

Lars har varit i Kindabygden i södra Östergötland och kollat getingspindlar tillsammans med Anders.

Och överalltifrån presenteras numera bilder på den här vackra och spektakulära arten via media och nätverk, varje dag faktiskt.

Men jag har missat den, hela tiden och länge, trots att jag verkligen försökt noga och väl på de rätta platserna. Kanske har jag ändå varit lite för sent ute i säsongen eller också har jag helt missuppfattat hur man ska röja dess närvaro. 

Men mitt i detta följer en liten avstickare:


En larv av fjärilen grönsaksfly, Lacanobia oleracea, enligt många ett besvärligt problem för tomatodlare och andra trädgårdsentusiaster.

Jag har redogjort för mina försök tidigare i bloggen men först idag fick jag hjälp med att bestämma fjärilslarven ovan, som jag fotade häromdagen under letandet efter getingspindlar. Jag fann ganska många av dem i varierande storlekar på ängarna vid Tåkerns västra strand. Anna Ingberthsdotter Davisson blev den som till slut visste att det var ett grönsaksfly. Tack Anna för den hjälpen!

Men tillbaka till temat igen:

I tisdags var vi på Svanshalsängen, Lars, Karin, Sverker och jag och nog tänkte vi allihop att med fyra par erfarna naturögon borde vi lyckas den här gången. 

Vi fann mycket som var intressant att studera. Åtskilliga ståndare av den lilla exklusiva orkidén Hongungsblomster till exempel.

Och gott om blommande Sumpgentiana.

Men getingspindeln gömde sig även denna gång och tills att jag kan presentera ett eget taget lyckofoto får både jag och du dessvärre nöja oss med den här suckfyllda akvarellen istället.

Men nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar