söndag 19 september 2021

19 september - Naturmorgon vid Tåkern

Igår morse, lördagen den 18 september kl 06.10 började direktutsändningen av Naturmorgon i P1 från Tåkern. Så här presenterades programmet på Naturmorgons egen hemsida:

Det var mörkt då vi samlades, men i öster kom starx en strimma rosa ljus upp över horisonten lagom till sändningsstart. Kylan bet lite i näsan, men vinden hade mojnat från igår och regnet uteblev lyckligtvis. Det blev alltså goda yttre förhållanden för oss och stämningen var på topp.


Under sändning - foto Lisa Henkow, Naturmorgon

Min roll var att berätta historien om det tidiga Tåkern, det första fågeltornet som vi, några Mjölbyungdomar, byggde samt improvisera runt några skisser som jag tänktes göra på plats dels av sjön och dels av skäggmesar. I anslutning till dessa skulle jag också berätta om skäggmesens uppdykande och första decennium vid Tåkern.

Ett magert resultat av miljömålningen men yttre omständigheter såsom jag beskriver dem nedan samt en ganska stor stress förklarar nog en del.

Med skisserna blev det alltså inte så värst mycket av i verkligheten; mörkret, kylan i fingrarna, fukten i luften,  skäggmesarnas frånvaro i arla morgonstund samt all teknik runt omkring sändningen skalade av mig inspirationen fullkomligt och vi fick improvisera så gott som det gick utifrån de något tafatta alster som ändå blev.

Under hela sändningen lyste skäggmesarna med sin frånvaro, vilket faktiskt var helt förväntat. Skäggmesar måste nämligen förbli morgontrötta och vänta ut daggens bortdunstande ur vassen, annars blir deras fluffiga fjäderdräkt helt dyngsur.

De här skisserna på skäggmesar förberedde jag dagen innan men de lämnades hemma, dumt nog.

Jag hade gjort skisser av skäggmesar på ett stort ark dagen innan, men orutinerad som jag uppenbarligen var, lämnade jag dem hemma och litade på att kunna göra nytt under direktsändning, vilket var ett misslyckat tänk, förstås.

Det blev ändå givande samtal om skäggmesar och annat under sändningen där vi alla medverkande från Tåkerns fälststation gjorde väl ifrån oss. Producenten Lisa var mycket nöjd med det hela och bjöd på fika med muffins efteråt och som extra tack fick vi var sin Naturmorgonmössa, min tredje fast en ny variant.


Hela gänget samlat efter utsändningen. Foto - Naturmorgon

Athena och Lotta Johansson, Ellen Hultman, Mats Ottosson, Gebbe Björkman, Adam Bergner, Lena Näslund, Jenny Carlsson och Lisa Henkow.

Då, efter sändning, till det gemensamma fikat, dök skäggmesarna äntligen upp. Ett tiotal kunde ringmärkas och beundras och stämningen steg avsevärt.


Adam Bergner visar upp en vacker skäggmeshane för programledaren Mats Ottosson.


Reportern Lena Näslund beundrar en fin skäggmeshona.

En lyckad morgon och jag är förstås glad och tacksam över att som gammal veteran få vara med och bidraga med lite från bakåt i tiden.

Länk till Naturmorgons reportage om Tåkern och dess skäggmesar. Hela programmet och gott om extramaterial finns.

Länk direkt till utsändningen finns även via min hemsida under rubriken "På gång".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar