fredag 24 september 2021

24 september - Harren är serverad

Jag har idag påbörjat ett akvarellarbete som är beställt av enskild person. Normalt jobbar jag inte med sådana projekt men någon strikt principmänniska har jag ju dessbättre aldrig varit, så undantagen kan bli frekventa och ofta överraskande trevliga och givande.

Länk till två små filmer som visar mitt arbete finner du längs ner.

Som det här till exempel: Häromdagen blev jag mutad med en rökt fisk. Det var en harr från Dalälven och den var alldeles nyfångad och infryst för min skull och den levererades i ateljén med ett trevligt samtal om önskat ärende.

- Kan du måla en akvarell av en harr åt mig?

Harren är redan inmundigad och därmed är beställningen på något sätt oåterkallelig, för hur kan man säga nej till något så välpresenterat och välpresentat framför allt när objektet redan är avnjutet.

Lika gott att ta tag i det hela omedelbart, tänker jag, och börjar studera bilder på den vackra fisken i alla möjliga nätverk och tidskrifter. Någon harrspecialist är jag ju inte och för att klara uppdraget måste jag nämligen finna underlag av tillräcklig mängd och variation för att i slutändan kunna skapa något alldeles eget av det hela. Dessutom är det så att inte ens en autentisk harr, fångad inför min egna ögon, med säkerhet skulle duga därtill, eftersom den sekundsnabbt skulle förlora all sin glans och skönhet av färg och bli grå och trist.

Jag skapar mig minnesbilder av det jag ser, skissar grovt i riklig mängd och prövar olika infallsvinklar och positioner. Så här ser ett ark ut i mitt skissblock:


Här har jag också gjort färglagda skisser av harrhanens färggranna fenor, unika för varje individ.

Jag prövar en grov skiss av en tänkt kroppsställning, där harren står mot strömmen och piskar med sin stjärtfena för att hålla sin position i en hölja, så där typiskt som jag kan tänka mig att den gör i en strid Norrlandsälv.


Grovskiss av tänkt position och kroppsställning.

Sen börjar akvarellarbetet.


Jag överför min idé till ett uppspänt akvarellpapper, Arches 300 g ogrängat, och börjar arbetet. Jag lägger en flytande och löst hållen bakgrund över hela pappret i vattentoner och placerar sedan in harren i sitt sammanhang. 


Så här långt har jag hunnit idag. Jag kommer att visa det färdiga verket senare, om det blir bra vill säga och återkommer alltså ...

Men innan dess har jag faktiskt två små filmer som visar hur jag arbetar med detta lilla projekt. Det är min webredaktör Hanna Cotrozo Björkman som ordnar allt så fint åt mig. Välkomna att gå in och titta nu, harren är serverad!

4 kommentarer:

 1. Åh, så fin! Önskar jag kunde beställt en åt maken som snart fyller 60 och är en riktig storfiskare!!

  SvaraRadera
 2. Tack för din varma kommentar. Fiskarna kommer och går även i Ateljé Gebbe. Chansen för något nytt finns alltid.

  SvaraRadera
 3. för ett underbart inlägg om harren!
  Nu har jag själv länkat till den. Förr i världen hade man många som läste
  ens blogg. Numera har dom flesta själva lagt av och inte är man väl då så
  intresserad av att läsa andras. Nå, jag har i alla fall tipsat dem!

  Vänliga hälsningar Elisabet Nilsson.

  SvaraRadera
 4. Tack själv Elisabeth! Jag är glad att min blogg ännu fyller en funktion i dessa "de snabba förändringarnas tidevarv".

  SvaraRadera