fredag 4 juni 2021

4 juni - Pionjärskriveri som andra chans

Möjligen hann du läsa innan jag raderade, det jag nyss presenterade i ett kapitel kallat "Pionjär". Det handlade om ett gräs som jag fann förra året i en rabatt hemmavid. Nu har jag reviderat artbestämningen av gräset och precis som nyhetsmedia, då man gör fel, rättar jag utan att upprepa det felaktiga. Bäst, så att det inte sätter sig, tänker jag klokt nog.

Historien är denna. Jag upptäckte ett åkerogräs kallat "sandlosta" för några år sedan utanför min Stuga vid Tåkern. Det visade sig vara första fyndet för Östergötland. Sedan dess har sandlostan spridit sig ganska rejält i området och även upptäckts på fler lokaler både runt Tåkern och i Östergötland.

Någon gång tog jag med mig hem några vippor som dokumentation och uppenbarligen spred jag frön i vår trädgård utan att vara medveten om detta, ty i fjol dök ungefär fem plantor upp i en rabatt. Det var under fågelbordet och jag tänkte att det var något nytt ännu mera sällsynt gräs som spritts av fågelfrön och jag lät därför plantorna vara ifred att frodas. 


Nu är artbestämningen säkrad och här ryker den, sandlostan.

I år har den lilla samlingen vuxit till rejält och sandlostan hotar att ta över rabatten helt och hållet, så idag tog jag fram hink och trädgårdshandskar och rensade bort så mycket jag förmådde.

Pionjär gärna för mig men kanske inte i rabatten utanför köksfönstret, den är vikt för rosenspirea, krokus, tulpaner och pärlhyacint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar