torsdag 3 oktober 2019

3 oktober - Stora tranflyttardagen

.
Från den sista veckan i september tills någon vecka in i oktober brukar alltid den stora tranflyttardagen äga rum. År 2019 blev det idag, den 3 oktober.Vädret är perfekt med hög himmel, ulliga moln som skvallrar om termik samt en svag nordlig vind, den första på länge. Allt stämmer precis för tranorna att "mangrant" lämna bygden och fara mot söder och det hela sker momentant över hela bredden av vårt land från Uppland i norr, över Ölands alvar till de välkända rastplatserna vid fågelsjöar som Kvismaren, Hornborgajsön och Tåkern.Tiotusentals tranor samspelar genom luftcirkus och intensiva läten som berättar om de perfekta förhållanden som råder och man riktigt känner upphetsningen och energin som sprids och förmedlas. Detta är verkligen ett av våra finaste sociala naturfenomen. Flyttandet i flock underlättar nämligen färden rent aerodynamiskt.Kvar på backen blir endast enstaka par, oftast de med ännu lite dåligt flygga, kanske sent födda ungar. De brukar kunna vänta ända in mot november vid behov.

Från sovplats eller betesmark stiger i morgonljuset en flock uppåt, helst i termik med bra varmluftslyft, vartefter fler och fler flockar ansluter. De ger sig alla iväg mot söder på så hög höjd som möjligt, glidflyger snett nedåt och latflyger i plogformation eller på bågiga band mot en ny bubbla termik i fjärran, som redan ofta utmärks av en annan tidigare flock. Där börjar de cirkla runt för att ta ny höjd upp mot kanske 500 m, varvid lite kaos utbryter och luften fylls av skorrande och klingande kontaktläten för att familjerna och paren med ungar inte ska tappa bort varandra. 
Över samhällen och skogsdungar blir temiken extra god så det är därför som nästan alla flockar som tog vägen över min hembygd stannade upp och tog höjd i den varmluftsbubbla som bildades över Ödeshögs samhälle. Min granne Gunhild Larsson njuter av skådespelet från sin balkong.

Det är alltså inte tveksamhet som gör att flockarna helt plötsligt börja ropa intensivt och cirkla runt, som många jag har mött idag har trott. Många har uppmärksammat det hela. Ansikten har vänts mot skyn överallt och frågorna till mig har varit mångtaliga.

- Vart ska dom? är en av de vanligaste frågorna

- Först till Rugen på andra sidan Östersjön och sen etappvis vidare ända ner till Spaníen dit de anländer i november - december, har jag svarat lite övergripande enkelt. Sen startar de tillbakaresan mot norr i februari nästa år.I den här stora flocken, en av väldigt många liknande, finns nästan exakt 500 individer. Jag har räknat.


Det hela är ett fantastiskt naturligt skådespel som sker varje år men i år extra intensivt och momentant. Jag skulle tro att ungefär 3 000 tranor passerade bara över den luftkorridor som jag har någorlunda koll på och bredden i flyttningen är som sagt mycket vid. Sammanlag är det möjligen upp emot 50 000 tranor som idag har dragit iväg mot söder över vårt land. Så mäktigt!

Senare tillägg

Även den5 oktober pågick ett stort transräck över Ödeshög. Dock betydligt färre individer än den 3 oktober och på så hög höjd uppe i dimmolnen att de kunde ses bara i små glimtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar