lördag 14 september 2019

14 september - Rester av en sommar som försvinner

.
Även om solen värmer i lä känner man igen hösten när den kommer och dagarna blir allt kortare. Snart är vi mitt i höstens dagjämning och som alltid sörjer jag hur snabbt en sommar passerar.
Det låter lite floskligt, jag vet, men saknar ord för att uttrycka känslan bättre än så, just nu.

Som en mjuk avrundning av sommaren som försvinner presenterar jag några sköna observationer från senaste veckan.Bålgetingarna håller ut betydligt längre under hösten än sina mindre släktingar. Ännu är det full fart i holken.


En eldsnabbvinge landar i syrenbusken. Alldeles nära står idag i ensamt majestät en ståtlig ask, eftersom alla Kvarnstugans almar är borta. Kanske har den här hanen landat efter en "våt"parningssejour högt där uppe i askens bladverk. Så ska det enligt källorna gå till.


Finkflocken bland solrosens fröståndare utanför Stugan växer för varje dag. Än så länge dominerar grönfinkar bland de två hundra individerna, men nyss såg jag också en flock om tjugo steglitsor. 
Det ska bli intressant att följa utvecklingen in mot vintern.


En fräsch och fin nässelfjäril är redo för övervintring. Snart försvinner den för gott in i något prång och slocknar, för att åter vakna, något blekare, och möta våren i efterlängtad marsmånads brånad.


Tranorna samlas i tusental runt sjön Tåkern. Deras rop bildar en mäktig ljudkuliss när jag sitter i stugväggens kvardröjande solvärme. Stugan anar du faktiskt i bakgrunden!


2 kommentarer:

 1. Hej

  Ojsingen så mycket fint i din höstligt uppspelade rapsodi.
  Angelägenheten för mig idag har varit just tranor, sinnebilden för vårens lekande dagar måhända men lika mycket för höstens, tycker jag med en syrlig smak av vemodets svårdefinierade lycka.

  Ser nog på ditt tranrika foto närmast till höger en härligt purfärsk årsunge med ljust brunt huvud och halv hals. Släkte följa släkte ännu, stor trygghet förmedlas i detta.

  En större skorrande flock passerade ovanför mitt huvud och ungarna pep (åtminstone två) så ivrigt gulligt att det riktigt sved innanför skinnet men jag skulle också pipa inför instundande stora resa och fågeläventyret som väntar ...

  SvaraRadera
 2. Hej Thord!

  Tack för meddelande. Idag på morgonen under min "spaning efter taigasångare" vid Vätternstranden norr om Ödeshög bildade alla tranor en alljudande mäktig kuliss. Så vackert!

  Gebbe

  SvaraRadera