söndag 2 oktober 2016

2 oktober - Flyttväder

.
Så tog den stenhårda sydvästen slut och ersattes av ett betydligt lugnare drag från norr. Det är sånt väder som passar tranor perfekt den här tiden på året och nu går plogarna fram däruppe i himlen stadigt och snabbt.


Transträck idag över Ödeshög.

Överallt brusar det också av starflockar. De far mellan stubbåkrarna och trädgårdarna på jakt efter både animaliskt och vegetabiliskt.


Mycket mat finns att hämta i äppelträden som dignar av frukt och samma sak gäller både rönnbär och fläderbär. Fläderbuskarna är riktigt svarta av fruktställningar.


För något år sedan provade jag att käka några såna där fläderbär men jag gör inte om det. Jag tänkte att kan svarthättor och ärtsångare, björktrastar, koltrastar och starar så kan väl jag. Men, jag blev illamående och lite yr faktiskt och idag vet jag bättre.
Fläderbären innehåller nämligen blåsyra och är ätliga först efter kokning i ungefär 20 minuter, då cyaniden dunstar bort all världens väg. Sen är det ok att göra smaklig saft och sylt.

Jag tog en sväng ner till Stugan även idag, utan ambitioner att måla. Ibland känns det nödvändigt att bara studera mina verk helt torrt och idag var just en sån dag.
Och då kunde jag förstås inte hålla mig från att ta en sväng ner till vassarna vid kanalbanken för att se till skäggmesarnas högflykt.


Skäggmesar var det tämligen gott om. Jag stötte på tre rejäla flockar på en sträcka av tvåhundra meter. Men det var lugnt på flygfronten, högflykten verkar inte ha kommit igång ordentligt ännu efter den osedvanligt milda hösten. Men snart så! Det verkar ladda upp rejält.

Vid båtplatsen kom jag rakt in i ett tätt meståg. Där fanns stjärmesar, blåmesar, talgoxar, trädkrypare och flera gransångare men hur jag än lyssnade fann jag ingen efterlängtad taigasångare. Det hade suttit fint annars denna taigasångarhöst utan sin like. Men än är jag inte bönhörd i det ärendet hemmavid.


2 kommentarer:

  1. Här är det också flyttväder ,det första jag hörde när jag öppnade fönstret idag morgon var en flock tranor på väg söderöver vi hade - 2 grader så dom tyckte säkert att det var bra att sticka iväg men jag som funderar på allt möjligt fick mig en tankeställare , det måste ju vara ännu kallare där uppe där dom flyger än här nere ,hur stor månne temperaturskillnaden är .Vi har alla sorters trastar här nu dom äter allt vad som finns rönnbär ,hagtornsbären är borta ikväll var det tango på gräsmattan ,ja ser det inte ut så när dom springer och stannar upp och springer igen ,lite funderingar från ,Nette

    SvaraRadera
  2. Hej Nette Cecilia, tack för din kommentar. idag var det rejäl frost och jag fick börja med att skrapa bilrutor. Senare under förmiddagen kom smärre eftersläntrande tranflockar mot söder i full fart, säkert 100 km/h, i den friska nordvinden.
    På din fråga kan jag svara att temperaturen avtar med ca 1 grad per hundra meter i höjd. Tranorna som jag såg flög på ca 200 m höjd och hade alltså ungefär 2 grader kallare än vad jag hade och ändå frös jag redan om händerna.

    SvaraRadera