tisdag 24 mars 2015

24 april - Arlas eko-mölk behöver inte falsk information

.
Jag kan inte låta bli att reagera idag vid frukostbordet.

Nog för att det är bra att det finns ekomjölk att köpa, nog för att det är så bra som det kanske kan bli för korna, hoppas vi, och förhoppningsvis så gott som möjligt också för miljön i vårt moderna lantbruk och nog för att vi i vår familj alltid köper dessa ekomjölksprodukter om där finns att få, så blir jag faktiskt irriterad på texten på mjölkpaketet vid dagens frukost.

Jag tycker att Arla tar ut svängarna lite väl mycket när man på ekomjölkspaketen berättar att "Vallen ger mångfald".


Jag citerar: " Sommartid är vallen betesmark och många olika insekter, fjärilar och fåglar trivs i vallens blandning av växter - en myllrande biologisk mångfald."

Det man här säger gäller det gamla naturbetet, som var rikt på liv av alla former, ängsnätfjärilar, blåvingar, guldvingar, jordlöpare, fältgentiana, kattfot, gulsparvar, sånglärkor, storspovar och tordyvlar - ett verkligt myller.
Men de naturliga betesmarkerna för mjölkkor är snart idel historia. De är helt enkelt bortrationaliserade, tyvärr även på många ekojordbruk. Det är vall som gäller idag, inte hagar och beten.


Vallen är en produktiv enhet för att maximera uttag av ensilage. Där odlas intensivt och ensartat, nästan som i en monokultur med timotej, lucern, klöver och några få arter till.
I vallen finns ingen plats för det man skriver om på mjölkpaketet, inga blommor och fjärilar och skulle en lärka, storspov, kornknarr, tofsvipa eller fälthare hitta dit blir ungarna halshuggna redan vid den första skörden av tre i maj månad.

Fy på sig Arla för denna desinformation! Ambitionen att marknadsföra ekomjölken med felaktiga fakta kan slå tillbaka. Det vore verkligen en otjänst.

3 kommentarer:

 1. Vi är ekologiska och har många krav på vad som ska växa i både vall och beteshagar.

  Det du beskriver är ett konventionellt jordbruk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stöder er som jobbar med ekologisk mjölk helhjärtat, tro mig. Jag köper enbart er mjölk. Men kom inte och säg att Arla har rätt i att beskriva en modern vallodling som en naturbetesmark. I min närhet finns många unga ekobönder men produktionskravet är inte mindre på dem även om metoderna är annorlunda. Biologisk mångfald och vall går tyvärr inte ihop även om ekologisk är bättre än konventionell.

   Radera
 2. Helt rätt Gebbe, reklamen skjuter ofta förbi målet och fakta kontroll tillhör en förgången tid, idag är det mesta flashig yta och tyvärr ofta bottenlös okunskap.

  SvaraRadera