måndag 27 oktober 2014

27 oktober - Trattisar

.
Klockan är strax över tre när jag trots vädret blir sugen på skogen fastän det redan har börjat skymma.

- Jag åker ut en sväng och plockar av lite trattkantareller till en svampmacka i kväll, säger jag till Ulla.

På plats kan jag förstås inte sluta i tid. Jag fyller tiolitershinken på tjugo minuter och plockar allt detta inom en area på 10 x 10 m. Nu har jag ett drygt kvällsarbete framför mig.
Jag som hade tänkt hålla igen i skogens mossa tänker som gumman som plockade kaffeved:
"Kan jag ta den kvisten så kan jag ta den och kan jag ta den så kan jag ta den... "Det blir visst en rejäl svampmacka i kväll. Men först som sagt ett drygt rensarbete. Men att sucka eller klaga över sådant vore nedrigt förmätet!

3 kommentarer:

 1. Vännen!

  Gör t.ex. en soppa av trattisarna, med paprika- och chiletouch eller sök på nätet, det finns många varianter

  Gjorde nyligen en pumpasoppa och snärtade till den lite med cayennepeppar - delikat!

  Naturen är just nu ett dignande skafferi, för främst norrifrån kommande fåglar, men så också för oss.

  I trädgårdslandet gäller det nu att skörda av diverse örter, som timjan, salvia, oregano, rosmarin och flera myntasorter. Glöm inte lavendel, torka den och du får en härlig extra krydda i vintermörkret. Passar excellent till din söndagsstek i december, och väcker minnen från sommaren.

  På tal om ett dignande skafferi så har vi här alldeles utanför köksfönstret två rönnar, helt dränkta av bär i år, som nu är tummelplats för starar, björktrastar, koltrastar, grönfinkar, kungsfåglar, blåmesar, talgoxar och - nu kommer det - ringtrastar!

  Sug på den, du! Jo, faktiskt var här idag två ex av denna relativt ovanliga trast som åt av det som är kvar av frosseriet som var förra veckan i rönnarna. Nu ligger det endast bär på marken, som tydligen dessa två ringtrastar låter sig smaka av. En är troligen en adult hona och en är betydligt mindre karaktäristiskt vit-halvmåne- färgad på bröstet. Troligen en årsunge.

  Men va´ kul! En tomtobservation av det mindre vanliga slaget.

  Har du sett någon Ringtrast i år? Kanske är den vanlig i år, det sker ju många förändringar i fågelvärlden. En del arter ökar, andra minskar och därför kanske just den här arten är vanlig i år?

  Vi jublar över att ha fått den hit som en extra krydda, dessa litet mer ovanliga arterna är just det - kryddan i vårt intresse av att titta på fåglar.

  Lev väl min vän säger Ölandsvännen!

  SvaraRadera
 2. Hej där!

  Tack för intressanta recept. Nu är trattisarna ihopkokta och frysta. Det blev fem förpackningar för senare användning samt en rejäl svampmackeportion.

  I morgon ska jag tillsammans med barnbarn ordna med pumporna till Halowyyn. Jag ska ta tillvara innehållet för att pröva din soppa och kärnorna rostar jag på en saltbädd i ugnen. Mysigt!


  Läste i FB att ni hade ringtrast på tomten. Häftigt! Och två till och med.
  Det är mycket mera ovanligt med ringtrastobsar på hösten och alldeles nyss var det en diskussion om detta på nätet, att det tar olika vägar på upp-och nedfart.
  Hoppas att ni lägger in det i Svalan. det är som sagt dåligt med ringtrastar om hösten och det är viktigt att så mycket som möjligt dokumenteras.

  Här har det varit sommarvarmt men fruktansvärt blåsigt idag.
  Må väl!

  SvaraRadera
 3. Nej just, jag har inte sett någon ringtrast under 2014 hemmavid. De brukar alltid rasta på torrkullarna vid Heda. Christer E. hade en men jag missade evenemanget i våras.

  SvaraRadera