söndag 15 juli 2012

15 juli - Bokverket Nationalnyckeln är hotat

.
15 juli och ännu ingen riktig sommar. Det är mest mulet och kulet och skurarna och fronterna härjar fritt. 


Häromdagen var jag åter tillbaka vid Stugan; det är mer än tre veckor sedan sist, och då förstår ju var och en, att gräsklippningen verkligen krävde sin man.
Efteråt satt jag i fällstolen mot söderväggen och pustade ut, svettig och trött, medan sädesärlorna, som matade sin andra kull för året, hittade gott om ny mat i grässtubben.
En mäktig havsörn kom plötsligt över mitt huvud på låg höjd över taket. Jag kände vingslagen mot mitt uppåtvända ansikte. Den såg mig aldrig.


De små bruna myggorna bet under tiden svårt mina shortsbara ben. Jag kände det aldrig då det hände men det kliade infernaliskt några timmar framöver. 
Är det månne frågan om s k översvämningsmyggor? 
De känns åtminstone som något speciellt för Tåkerns strandmarker och de är personligt bekanta sen länge då de överraskar med att lågsniffa ljudlöst och bita snabbt och svårkänt upp till mina knän i höjd.
Jag har fått en sommarhälsning från Nationalnyckeln - detta svenska naturepos av ofantlig proportion och oersättligt värde, som jag är en av prenumeranterna till.
Jag har skrivit om projektet och verken tidigare här i bloggen. Det är verkligen ett epos. Texten innehåller så mycken kunskap förmedlad på ett spännande vis att det faktiskt är en bok man riktigt kan läsa med behållning, t o m som högläsningsbok.
Och bilderna! Helt underbara. Dessutom.
Det är en unik satsning som påbörjades för blott ett par år sedan i en ambition att presentera hela Nordens växt- och djurliv i bokform så komplett och aktuellt som möjligt.
Böckerna är fantastiska med alla dessa illustrationer av otrolig precision och jag är oerhört glad åt att vara en prenumerant och ser med spänning alltid fram emot nästa verk när det dimper ner i postlådan.
Kortet är ett upprop om stöd för fortsatt utgivning.


Den regering vi har idag har tillsatt en utredning om projektet som en gång fattades med av en annan regering (om ni nu förstår hur jag menar) och utredaren har kommit med ett förslag om att lägga ner Nationalnyckeln som bokverk och endast presentera materialet digitalt - säkert ett beställningsjobb. 
Naturnördarna är få och ofarliga väljare måhända.


Det hela skulle omsluta 20 miljoner kronor per år mindre i kostnad om bokutgivningen skrotades, vilket jag faktiskt menar är småpotatis i sammanhanget, jämfört med vad landet får ut av detta projekt som bokverk nationellt och internationellt.
Återigen sätts alltså natur och miljö på undantag. Dessutom är nedläggning ett stort svek mot oss prenumeranter som redan är med i projektet.


Det finns förhoppningsvis möjligheter att påverka kommande beslut. Men då krävs säkert att många hör av sig med protester. Vi är måhända ganska få men vi måste bli mer högljudda.


Därför lägger jag ut en länk till Nationalnyckelns hemsida här nedanför och också i spalten till höger. Där kan du läsa mera om det ambitiösa bokverket och också protestera mot förändringen.
Jag vädjar till alla er som läser denna Naturliga dagbok att göra en insats genom att skriva på protestlistan. Nu!


2 kommentarer:

 1. Roger Andersson16 juli 2012 12:27

  Situationen för Nationalnyckeln är faktiskt mycket allvarligare än så! Om man går på utredarens förslag handlar det inte om en förändring utan om en nedläggning. Det handlar inte om överföra Nationalnyckeln till digitala media utan om att digitalt kommunicera annan information – oklart vilken information, men det tycks handla om mer "rådatabetonad" information och en mer specialiserad målgrupp.
  /Roger Andersson (semesterfirare, annars på Nationalnyckelredaktionen)

  SvaraRadera
 2. Magdalena Agestam3 oktober 2012 19:06

  Hej Gebbe! Tänkte tipsa om Avaaz-namninsamlingen till stöd för fortsatt utgivning av Nationalnyckeln (och för fortsatt stöd från Artprojektet till de naturhistoriska museerna).

  Här är den: http://tinyurl.com/artprojektet

  Sprid hemskt gärna så mycket du orkar!! :)

  SvaraRadera