måndag 20 april 2009

20 april - Riksträdet och besök i Röks skola

Jag har idag på morgonen dokumenterat Ödeshögs "Riksträd"; den ornäsbjörk som planterades i parken mitt i Ödeshög på 80-talet med en idé om att med hjälp av detta träd som rikslikare kunna följa vårens framsteg i landet. Ett s k fenologiskt projekt.
.

Riksträdet - skylten berättar om ett projekt..

Alla ornäsbjörkar härstammar nämligen från en och samma ursprungliga mutation i Dalarna och är sticklingar av detta träd, vilket kännetecknas av sin vita näver och flikiga blad. Ättlingarna finns idag officiellt planterade i varje kommun runt om i landet. Visste du det? Och sen dessutom lite här och var i trädgårdar i landet.

Björken slår ut just nu.

Nu är Ödeshögs eget riksträd mitt i lövsprickningen, något tidigare än andra björkar runt omkring. Skylten bredvid berättar, om än ärgad och svårläst, om projektet men jag undrar jag hur pass ämnet är uppdaterat och aktuellt. Få ödeshögsbor känner nog till det hela i alla fall. Och finns sammanslutningen "Sveriges stadsträdgårdsmästare" kvar? .

Så passande ändå att lövsångaren nu har anlänt efter sin Afrikaresa; redan ganska spritt om ännu inte allmänt på något vis; det dröjor några veckor ännu. Sveriges vanligaste fågel är den med en population på kanske 20 miljoner individer och den lever framför allt av bladlöss och måste således anpassa sin ankomst efter de första björkarnas och häggarnas knoppning. Det är nu det - och de första lövsångarna är alltså här. Redan!

.

Jag gästar Röks skola med en lektion om fåglar.

På förmiddagen gästar jag Röks skola där jag berättar om fåglar för en intresserad skara barn. Det var här i Röks skola det också började för mig för länge sedan. Doften från gymnastiksalen där barnen sitter i ring på golvet väcker minnen till liv från min första yrkesverksamma tid som lärare. Det var på 70-talet men det känns som igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar