tisdag 28 april 2009

28 april - Magnolior bland annat

Den bruna kärrhökshanen har luftcirkus högt däruppe i skyn.

.På morgonen tar jag först emot besök av en konstförening från Huskvarnabygden i ateljén sen hastar jag ner till oljemåleriet i Stugan. Jag har några målningar ytterligare som jag vill ha med till Konstrundan under Kristi himmelsfärdshelgen och så värst mycket mera tid över är det kort om. Men det känns ändå bra. Jag accepterar att det blir så många verk som jag klarar av att avsluta och inte ett enda mer än det. Så långt har jag faktiskt kommit tankevis i min antistresshantering. Jag hinner till och med ta en fika med Anders från fältstationen och kompis Janne som tittar in, utan att bli störd.

Naturen är fridfull, våren är mogen och vinden är loj idag. Högt däruppe, om jag kisar med ögonen, kan jag se den bruna kärrhökshanen, spelflyga. Han är säkert en kilometer rakt upp i skyn där han kastar sig runt under roll, störtdyning och stallning; så som bara en upphetsad kärrhök kan göra. Han anas som en prick men med med mitt fototele kan jag komma honom ganska nära. Hans jamande läte däremot når mig förunderligt starkt och rent trots den höga höjden.

Sven berättar under sin favorit, en "ny hybrid".

Kvällen avslutar Ulla och jag i Hulje utanför Mjölby, hos vännen Sven, som har bjudit in till Magnoliavisit. Kanske ett femtiotal olika arter har han Sven, han vet inte själv så noga. Hans trädgård är ett praktfullt fyrverkeri av magnoliablommor i olika form, färg, storlek och från olika delar av världen.
.
Magnolian "Ny hybrid" är Svens stolthet och den sätter doft av gammeldags tuggummi i hela trädgården.

Under en magnifik "Ny hybrid" med koreanskt ursprung berättar Sven om detta träds fantastiska resa jorden runt; om de olika arternas härkomst och blomningstid, fröodlingen, ymparna och om utbytet med andra intressenter jorden runt i de exklusiva sällskapen av magnoliaentusiaster. Ändå, är magnoliorna bara en del av en helt igenom unik trädgård som Sven har som ett av sina många skötebarn.
. En rosa skönhet
..
Jag vill komma tillbaka igen lite senare i vår för att följa succesionen och jag får löfte därom vid en kopp kaffe. Med mig hem får jag dessutom ett exemplar av Fredrik Sjöbergs senaste bok. Nu har jag kvällslektyr som heter duga. Och dessutom en, av Sven, från frö framodlad strimlönn som kommer att pryda vår trädgård i Ödeshög.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar