torsdag 2 april 2009

2 april - Ombergs gamla ekar

En av Ombergs gamla jätteekar är numera frihuggen liksom flera andra och står mäktig och uråldrig vid Älvarum. Den önskar bli mött med stor vördnad! Den har varit med mycket länge!
.
Nu är det uträknat. Efter borrprov på Ombergs gamla ekar vid Älvarum har Mats Nicklasson på Skogssällskapet räknat ut att jättarna är 150 - 200 år äldre än vad man förut har trott. Det äldsta trädet är från början av 1400-talet, alltså mer än 600 år gammalt. Om man dessutom beaktar att ekens kärnved är bortruttnad är det troligt att just denna ek är ännu något äldre.
.En död ek är inte alls död när det kommer till kritan. Den är full av liv! Här i form av utgångshål från mängder av vedskalbaggar.
.
Visst är det fantastiskt, att man kan krama levande varelser som var med för så länge sedan. Tänk vilken historia de skulle kunna berätta. Och delvis gör de också det, ty årsringarnas detaljer visar på ståndortens klimat- och vegetationsförändringar genom århundraden.

Läderbaggen är en av Sveriges raraste insekter. Den har en fristad i Ombergs gamla jätteekar.

För fyrtio år sedan planterades runt dessa jätteekar på Omberg mängder av gran och lärk, vilka växte upp till kvävande tät grönmassa. Vilken oerhörd brist på förståelse och vördnad detta var. Så typisk för tidsandan runt 60-talet. Men, efter upprepad uppvaktning till Sveaskog för cirka tio år sedan åtgärdades problemet. Bolaget har nu en långsiktig plan för bevarande. Man har röjt området rejält och som det nu ser ut är förutsättningen för ekarna och en framtida kontinuitet på området mycket god. Ombergs jätteekar är räddade. Så utomordentligt bra!

Kattugglan vakar över boet i sin jättek på Omberg.

En ek som dött kan stå ytterligare kanske hundra år eller mer, som torraka, innan den lägger sig ner för vinden. Sen kan den ligga som en så kallad låga ytterligare hundra år eller mer under långsam nedbrytning. Också som död är eken oerhört viktig i det biologiska systemet. Mängder av liv är beroende av att det naturliga kretsloppet fungerar: svampar, skalbaggar, lavar, hackspettar med flera. Kortar vi människor förloppet genom skogsåtgärder slår vi undan förutsättningen för ett rikt naturligt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar