måndag 19 augusti 2024

19 augusti - Bålgetingar med sockersug

Efter vårvinterns alla bakslag och försommarens regnande drabbades getingarna speciellt hårt. Jag läser att det blivit en fattig sommar för dem detta år. Detsamma gäller då även för bålgeting och jag tror inte jag har sett arten mer än några enstaka gånger i vår trädgård under sommaren.

Men häromdagen när vi satt med en kopp kaffe kom en bålgeting dansande mot oss. Det var en arbetare. Och så igen någon dag senare upptäckte jag att ett tiotal bålgetingar surrade runt i våra syrénträd. Jag tror jag förstod vad som var på gång. Det var bålgetingar med sockersug. 

Första gången jag påvisades detta var hemma hos vännen Sverker som hade noterat savgnag på sina ungbjörkar. Det var något helt nytt för mig, det han då berättade. Här är en länk till detta tillfälle:  

länk

Så satt vi med kaffekoppen idag igen under syrénträden. Ser du alla bålgetingarna, sa jag till Ulla. De är på gnaghumör bland årsskotten. Så blev vi sittande där en extra stund och studerade hur de bar sig åt.

Bålgetingen börjar gnaga bark på en syrenkvist.

Efter lite letande landade en individ på en gren och började gnaga. Ytterbarken försvann och innerbarken började snart lysa igenom. Mellan gnagandet stannade den upp ibland och tog för sig av den sav som sipprade fram ur "såret". Så höll den på och bearbetade samma ställe länge, innan den tog en flygtur runt trädet.


Gnagspår i syrén av bålgeting.

Då passade jag på att fotografera gnagspåret som redan blivit ganska stort.

Men strax var getingen tillbaka igen. Den snodde runt ett par varv, luktade in sig och fortsatte sitt arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar