Igår kväll när en molnskärm drog in från Västergötland över vår trädgård stannade en liten reva av ljus kvar en stund. Genom den revan kom ett gäng tornseglare flygande, mot norr först men sen snoende runt i lufthavet för att därefter försvinna. De flög på hög höjd alldeles tysta. Vi som trodde vi hade sett de sista för i år fick tillbaka lite gåshud.
Det var förstås inte som för några veckor sedan, formationsflygning, jakter eller höga skrin. Nej, det var ett lågmält skådespel, som lätt kunde ha missats om inte kvällen varit så där ljum och skön att vi bestämt oss för att sitta på altanen.
Idag kom Tommy från länsstyrelsen på besök för uppdatering av området Skrapegården, i mitt omedelbara grannskap här i "bynn" Ödeshög. Han kom tillsammans med sina två barn, Liv och Ingemar, mellan guide- och föreläsningsjobb om trollsländor, hans favoritämne i natur, vid Naturum Tåkern idag.
Liv, Ingemar och Tommy är på besök i fältväddens marker.
Vi strosade runt i området en knapp timme och jag bad Tommy om hjälp med att följa upp påbörjade projekt genom handledning och förskrifter. Han utlovade ett samtal med kommunens ekolog, eftersom ärendet numera förvaltas där.
Min önskan är att man ska utarbeta en långsiktig plan för skötsel av ängar och torrmarker eftersom ett stort antal intressanta insekter och växter är påträffade där samt att följa upp den biotopflytt som har genomförts.
Vi hade extra tur denna heta sommardag. Vi återfann nämligen guldsandbi. Det var en hane som surrade in till besök i artens egen värdblomma fältvädden.
Guldsandbi, hona, fotograferad på värdväxten fältvädd, av undertecknad i området Skrapegården ett tidigare år.
- Honorna är mest ute under förmiddagen, sa Tommy, som blev glad över det rara fyndet. Jag kommer förresten att samla in frön av fältvädden härifrån för insådd borta vid infartsrondellen, fortsatte han. Kanske kan vi få en population av guldsandbiet även där.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar